HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB, Türkiye'nini üyeliğini tartışıyor

SOPOT (İHA) - Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerinin ele alındığı Avrupa-Türkiye Forumu, Polonya'nın Baltık Denizi kıyısında yer alan Sopot kentinde başladı.

Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve Insytut Wschodni işbirliği ile düzenlenen Avrupa-Türkiye Forumu'na, Türkiye ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda politikacı ile akademisyen katılıyor.

2 gün sürecek Forum'un bugünkü ilk oturumunda, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu tartışıldı. Polonya'da yayınlanan günlük Rzeczpospolita gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Pawel Lisicki'nin yönettiği oturuma, Türkiye'den eski Dışişleri Bakanları Yaşar Yakış ve Mümtaz Soysal ile Ukrayna Parlamentosu'nun eski sözcüsü Arseniy Yatsenyuk konuşmacı olarak katıldı.

Oturumun açılış konuşmasını yapan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, dünyanın çok kutuplu bir yapılanmaya doğru gittiğini belirterek, "Bu yapılanmanın 8-10 yıl içinde tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi. Rusya ile Gürcistan arasında geçtiğimiz aylarda yaşanan krizin dünyadaki çok kutuplu yapılanmanın ilk belirtileri olduğunu vurgulayan Şensoy, 4-5 yıl önce 100 milyar dolar rezervi bulanan Çin'in bugün 2 trilyon dolara hükmetmesinin önemini ifade etti.

Eski Dışişleri Bakanı ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ise Türkiye'nin 1959'da başlayan ve 2005 yılında tam üyelik müzakereleri ile yeni bir döneme giren Avrupa serüvenini özetledi. Avrupa Birliği'nin bazı kaygıları olsa da Türkiye'yi gözardı edemeyeceğini söyleyen Yakış, "Bugün Türkiye'ye en mesafeli olan Avrupalı liderlerden Nicolay Sarkozy ve Angela Merkel, 2013 yılında görevlerini bırakmış olacaklar. Önemli olan bugün ortaya atılan parametreler değil, 2013 yılının parametreleridir. Türkiye'nin muhatabı kişiler değil, Avrupa Birliği'nin kurumlarıdır" şeklinde konuştu.

Yaşar Yakış'tan sonra söz alan Ukrayna Parlamentosu'nun eski sözcüsü Arseniy Yatsenyuk ise, Türkiye'nin hem kültürel hem de jeopolitik açıdan Avrupa Birliği için önemli bir test olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin kültürel katkısı şüphesiz pozitif olacaktır. Ayrıca Türkiye'nin üyeliği, Avrupa Birliği'ni tam anlamı ile global güç haline getirecektir. Tam üye olacak bir Türkiye, batı demokrasisinin doğu toplumlarına iletilmesinde önemli bir köprü görevi üstlenecek" dedi.

Oturumun son konuşmasını yapan eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal da, 45 yıl önce verilen sözlerin tutulmamasının kendisini üzdüğünü ve hayal kırıklığına sürüklediğini belirterek, "Bu şekilde devam etmez. Bir ülke bu kadar bekletilmez. Üyelik halinde Avrupa Birliği'nin kazancı Türkiye'den çok daha fazla olacaktır" şeklinde konuştu.

Polonya medyasının da ilgi gösterdiği foruma yarın devam edilecek.

En Çok Aranan Haberler