SAMSUN (İHA) - Samsun Tarım İl Müdürlüğü'nce düzenlenen "Ortak Pazar Organizasyonu ve Üretici Örgütleri" konulu toplantıya katılmak üzere Samsun'a gelen Avrupa Birliği'nden uzmanlar, Türkiye'deki tarımsal gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi.
AB uzmanları Hollanda Nisserbond Üretici Örgütü Başkanı Johan Noitgedagt, İsveç Balıkçıları Üretici Örgütü Başkanı Roger Mattiasson ve İsveç Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Joacim Johannesson, toplantı öncesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Hijyeni Şube Müdürü Hüseyin Efe ile birlikte Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci'yi makamında ziyaret etti.
Samsun'da olma amaçlarının bir şeyler öğretmek değil, balıkçılıkla ilgili müktesebatı aktarmak olduğunu kaydeden Hollanda Nisserbond Üretici Örgütü Başkanı Johan Noitgedagt, Samsun'daki AB uyum çalışmalarını beğendiğini ifade etti. Noitgedagt, Tarım İl Müdürü Kirenci'nin odasının "Kaptan köşkü"ne benzediğini ve çok güzel olduğunu söyleyerek, bölge tarımının sorunları hakkında bilgi istedi. Kirenci ise, "Biz odayı bu şekilde devraldık. Ancak personelimizi daha kaliteli odalara kavuşturuyoruz. Çok değişiklik yaptık. Öncelikle kafalar değişti" dedi.
Samsun'un tarım haritasını çıkardıklarını ve nerede ne ekilip biçildiğini tespit ettiklerini dile getiren Kirenci, "Bundan sonra Samsun'da toprak yapısını, bitki örtüsünü, kışlaklarda otlayan hayvanları bile takip edeceğiz. 2 milyon YTL civarındaki bu çalışmayı biz 20 bin YTL'ye yaptırdık. Rakamları söyleyince herkes şok oluyor. Ancak kafa değişir ve gönül isterse yapılmayacak hiçbir şey yoktur. Son yıllarda örgütlenmeye büyük önem veriyoruz. Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Üst Birliği'ni kurduk. Örgütlenme konusunda büyük atılım yaptık. Balıkçılarımızı ve diğer üreticilerimizi bilinçlendiriyoruz" diye konuştu.
Kirenci, globalleşen dünyada "Rabbena, hep bana" düşüncesinin bırakılması gerektiğine de dikkat çekerek, "Şimdi 'globalleşme' diyoruz. Ancak ülkeler ortak olarak insanı merkeze almıyor. Şimdi bütün insanlık su ürünleri konusunda el ele vermeli. Çünkü su ürünlerinin yok olması bütün insanları etkiler" şeklinde konuştu.
Daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcilerinin, AB uzmanlarının, Ordu ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü temsilcilerinin ve kooperatif temsilcilerinin katıldığı Ocak 2005'te başlatılan ve 2 yıl süreyle yürütülecek olan "Su Ürünleri Sektörünün-AB Müktesebatına (ACQUİS) Yasal ve Kurumsal Uyumu Projesi" gereği "Ortak Pazar Organizasyonu Bileşenleri ve Üretici Örgütlerine Yönelik Tarafların Bilgilendirilmesi" konulu toplantıya geçildi. Toplantıda ağırlıklı olarak balıkçıların Avrupa Birliği'ndeki örgütlenmesi ve yardım mekanizmalarından faydalanma yolları hakkında bilgiler verildi.