ANKARA (İHA) - Kopenhag Zirvesi öncesi TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan ancak Anayasa değişikliği gerçekleşmediği içini yasama ve yürürlük maddelerine sıra geldiğinde Komisyona geri çekilen "AB Uyum Yasa Tasarısı-Demokratikleşme Paketi" bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırılacak.
Bilindiği gibi Anayasa değişikliği Cuma günü yapılan mesai ile Genel Kurul'dan geçmişti. Bu çerçevede başta bir ilde veya seçim çevresinde TBMM üyesinin kalmaması halinde yapılacak ara seçim sürecinin 60 günden 90 güne çıkarılmasını öngören ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünü yasal olarak açacak olan düzenlemede şu değişiklikler de yer alıyor:
- Kar amacı gütmeyen yabancı dernek ve vakıflar dışındaki kuruluşlar da şube açma, üst kuruluş kurma ve kurulan üst kuruluşlara katılabilme haklarından yararlanabilecekler.
- Cemaat vakıfları ile ilgili maddenin uygulama esaslarının Vakıflar Genel Müdürlüğü ile çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanıyor.
- Tasarının Siyasi Partiler Kanunu'nun 13. Maddesi'nde yapılan değişikle de devlet yardımından faydalanamayan siyasi partilerin sorumlularının ihtar kararını yerine getirmedikleri için verilmesi öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar olan hapis cezası 3 aydan 6 aya kadar oldu.
- Hükümlü ve tutuklulardan olağanüstü hal ilanına neden olan suçların soruşturulmasında ifadesine başvurulması gerekenler için tutukevinden alınma süresi 7 günden 4 güne indi.
- Tasarı ile Cumhuriyet Savcısı'nın istemlerine karşın siyasi partiye yargıya başvurma hakkı tanınıyor.
- Cemaat vakıfları ile ilgili yeni düzenlemede vakıflar taşınmaz mal edinebilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izin alabilecekler ve bu yeterli olacak.
- Dernek kurma özgürlüğü genişletiliyor. Dernekler yurtdışı ilişkilerde ve resmi olmayan yazışmalarda yabancı dilleri kullanabilecekler.
- Dernekler bildiri ve beyanname ile benzeri yazıları ön bildirim zorunluluğu olmaksızın yayınlayabilecekler. Yine dernekler yurtdışında şube açabilecekler. Yurtdışında kurulmuş derneklere ve kuruluşlara üye olabilecekler.
- Tasarı ile siyasi partilerin kurulmasında kurucu üye olabilmek için aranacak koşullarla siyasi partilere üye olma koşulları arasında eşitlik sağlanıyor.
- Yine tasarı ile milletvekili seçilecek olanlarda aranacak TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 312. maddesinin 2. fıkrasından mahkum edilmemiş olma şartı terör eylemlerinden mahkum olmama şeklinde yeniden düzenleniyor.
- Yine bir başka düzenleme ile Türkiye'de ikamet eden yabancılar dilekçe hakkını kullanabilecekler.
- Meclise yapılan başvurular 60 gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılacak.
- Tasarı ile ayrıca 'basın organları haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamaz' hükmü getiriliyor.
- Tasarıya göre siyasi parti kapatma davalarında kapatmaya karar verebilmek için 5'te 3 çoğunluk şartı aranacak.
- Bir siyasi partinin Anayasa'da yazılı nedenlerle Cumhuriyet Başsavcısı tarafından partinin kapatılma davası açılması re'sen, Bakanlar Kurulu kararı üzerine Adalet Bakanı'nın istemiyle, bir siyasi partinin istemi üzerine olabilecek.
- Anayasa Mahkemesi söz konusu hükümlere aykırılık görürse bu aykırılığın giderilmesi için ilgili siyasi parti hakkında ihtar kararı verecek. Bu yazının tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde aykırılık giderilmediği takdirde, Cumhuriyet Başsavcılığı o siyasi partinin devlet yardımlarından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için Anayasa Mahkemesi'ne re'sen dava açabilecek.
- Verilen ihtar kararının gereğini yerine getirmeyerek partiyi devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakan sorumlular hakkında 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis, devlet yardımından faydalanmayan siyasi partilerin sorumluları ise 6 aydan 1 yıla kadar hafif hapis cezasına çarptırılacak.
- Anayasa'da belirtilen Cumhuriyetin temel nitelikleri ile 174. maddesinde belirtilen inkılap kanunlarının korunması hükümlerine, milli güvenliğe ve kamu düzenine, genel sağlık ve genel ahlaka aykırı olarak ya da başkalarının hürriyetlerini kısıtlamak amacıyla dernek kurulamayacak.
- Siyasi Partiler, partiye üye olma yeterliliğine sahip en az 30 Türk vatandaşı ile kurulabilecek.
- Yeni düzenleme ile de adli sicilden silinemeyecek suç kavramı ortadan kaldırılıyor. Adli Sicil kayıtları 10 yıl sonra silinebilir hale getiriliyor.