Brüksel (AA)- AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel, anayasal reformlar konusunda "düşünme sürecine" son verildiğini, somut kararlar hedefleyen "planlama ve öneri sürecinin" başlatıldığını açıkladı.
Schüssel, AB zirvesinin ilk gününün sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, AB Anayasası projesinin 15 ülkede onaya sunulduğunu, iki ülkede olumsuz sonuç alındığını, 8 üye ülkeden onay beklendiğini hatırlattı.
AB Komisyonunun "demokrasi ve diyalog" önerisini desteklediklerini belirten Schüssel, kamuoyunun genişlemeye yönelik soru ve endişelerinin de dikkate alındığını anlattı.
AB Konseyinin belirlediği takvime ilişkin bilgiler veren Schüssel, 2007 yılında hazırlanacak raporun değerlendirileceğini ve somut kararların en geç 2008 sonuna kadar alınmasının hedeflendiğini, bu süreçte, Berlin Zirvesi'nde devlet ve hükümet başkanlarının bir "siyasi deklarasyon" yapacaklarını, Romanya ve Bulgaristan'ın da
çalışmalara tam katılımı olacağını söyledi.
Geleceğe iyimser bakılabileceğini, AB'nin yararlı olduğunu savunan Schüssel, 2009'da, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılması ve yeni komisyonun belirlenmesinden önce sorunların çözümüne ulaşılacağını ileri sürdü.
Schüssel, "anayasal reformlar" yerine "kurumsal reformlar"dan söz ettiğine dikkat çekilmesi üzerine, bunda bir çelişki olmadığını, adlandırmanın önem taşımadığını, "anayasanın ana hedefi teşkil etmediğini" söyledi.
Schüssel, zirvede, kaçak göç ve yabancıların uyumu konularına da değinildiğini, Afrika ve Doğu Avrupa kaynaklı kaçak göçün engellenmesi, bu alanlardaki sorunların aşılması için işbirliği yapılması kararları alındığını duyurdu.