YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Abant Palotformu: Yeni Meclis, 'kurucu' özelliğiyle yeni bir anayasa yapabilir

Abant Platformu tarafından yapılan toplantının sonuç bildirgesinde yeni Meclis'in kurucu bir meclis hüviyetine sahip olduğu...

Abant Platformu tarafından yapılan toplantının sonuç bildirgesinde yeni Meclis'in kurucu bir meclis hüviyetine sahip olduğu ve yeni bir anayasa yapabileceği belirtildi. Meclis'te oyların yüzde 95’inin temsil imkanı bulunduğu aktarılırken, “Yeni anayasa ve Kürt sorunu için tarihi bir fırsat ele geçmiştir.” ifadesi kullanıldı.
Abant Platformu tarafından “12 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesi” başlığı ile İstanbul Taksim’de Ceylan Otel’de düzenlediği toplantı sona erdi. Toplantının sonuç bildirgesini yazılı olarak yayınlayan platform, 12 Haziran seçimlerinin ardından meclisin tarihi fırsatları elde edeceği kaydedildi. Ortaya çıkan meclis tablosuna göre, yüzde 87’lik katılma oranı ve oyların yüzde 95’nin Meclis’te temsil imkanı bulunduğu hatırlatıldı. Bu tabloya göre, yeni bir anayasa yapılması ve Kürt meselesinin çözümünde önemli ve tarihi bir fırsatın ele geçtiği aktardı. Meclisin, yüzde 95’lik temsil kabiliyetinden dolayı gerçek bir kurucu Meclis hüviyetine sahip olduğunun da altı çizildi.
Meclisin yeni yapılacak anayasanın meşruiyetini güçlendireceğinin belirtildiği bildirgede şu ifadelere yer verildi: “Meclis’te hiçbir siyasi partinin tek başına bu kurucu iradeyi kullanamayacak olması ve anayasayı değiştirecek güçte olmaması; yeni anayasa ve Kürt meselesinin çözümünde; ihtiyaç duyulan uzlaşması sağlaması bakımından önemli bir fırsattır. Meclis’te temsil edilen Siyasi Partiler; yeni anayasa ve Kürt meselesinin çözümünde ihtiyaç duyulan uzlaşmacı dili kendi aralarında bir an önce süratle inşa etmelidirler. Siyasetçiler; enerjilerini geçmişin hesabını görmekle harcamamalı; ülkenin acil çözüm bekleyen sorunlarına odaklamalıdırlar. Seçim sonuçları da bunu gerekli kılmaktadır. Türkiye’nin bu acil demokratikleşme ihtiyaçlarına çözüm bulma sürecinde Meclis’te ve Meclis dışında olabildiğince özgür bir tartışma ortamına ihtiyaç vardır. Meclis, yeni anayasa çalışmaları sırasında; sivil toplum örgütleri ve diğer kurumların yaptıkları ve yapacakları anayasa çalışmalarından yararlanmalıdır. Bu süreçte özgürlüğe ait bütün meşru talepler, ayırım yapılmaksızın dikkate alınmalıdır. Yeni anayasanın ekseni hak temelli olmalıdır. Meclis’te temsil adaletini engelleyen yüzde onluk seçim barajı ve siyasal hakların geliştirilmesi konularında da gereken adımlar atılmalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler