SYDNEY (İHA) - Yapılan bir anlaşmaya göre, Avustralya'nın nükleer atıkları ABD'de saklanacak.
Avustralya'da iktidardaki Howard Hükümeti'ni nükleer atık bölgesi bulması konusunda çevreci sivil toplum örgütlerinden gelen baskılardan kurtaracak 10 yıllık bir anlaşma sonucu ABD, Avustralya'nın nükleer atıklarını saklayacağını açıkladı.
Sydney'de faaliyette olan Lucas Heights nükleer reaktöründen kullanılmış yakıt çubuklarını saklamak amacıyla yapılan anlaşmaya geçen yılın sonlarında ABD Enerji Bakanlığı ile Avustralya Bilim ve Teknoloji Organizasyonu (ANSTO) arasındaki görüşmeler sonucu bakanlık seviyesinde onay verilmişti.
Anlaşma, ANSTO'nun yazdığı bir mektubun, ülkenin nükleer denetmeni Avustralya Radyasyondan Korunma ve Nükleer Güvenlik Kurumu (ARPANSA) tarafından geçtiğimiz Perşembe günü açıklanması sonucunda gündeme geldi.
Bu gelişme Lucas Heights'taki nükleer reaktörün kapatılmasına yönelik en önemli engeli ortadan kaldırmasının yanısıra, Canberra Hükümeti'nin üzerindeki baskıları da azalttı.
Ülkenin nükleer atıklarının nereye depolanacağı geçen Ekim ayında John Howard'ın Güney Avustralya'ya reaktör kurulması planını desteklememesi üzerine seçim sorusu haline gelmiş, Federal Hükümet'in yeni bir reaktör açılması için gerekli olan atık bölgesi bulma koşulunu yerine getirememesi çevresel tartışmaları alevlendirmişti.
ANSTO sözcüsü Steve McIntosh ABD ile yapılan anlaşmanın kurtarıcı özellikte olduğunu açıkladı. Bu gelişme üzerine ARPANSA başkanı John Loy'un 12 ay içinde yeni reaktöre izin vermesi bekleniyor. Loy yaptığı açıklamada "Anlaşma, izin konusunda göz önünde bulunduracağım önemli bir gelişme" diye konuşurken, Federal Bilim Bakanı Brendan Nelson nükleer çöplük konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
Anlaşma Perşembe günü atıkların saklanması ve eyaletten geçirilerek taşınmasına karşı olduğunu yineleyen NSW Hükümeti'nin tavrını değiştirmedi.
Ülkenin nükleer atığının yüzde 90'ını Lucas Heights üretiyor ve atığın yüzde 80'i Lucas Heights'da toplanıyorken, ABD nükleer silah yapımını engellemek amacıyla içinde Avustralya'nın da bulunduğu 41 ülkeden işlenmiş yakıt ve nükleer atık kabul ediyor.