Afganistan ve Irak’ta, sıhhiye’den teknik desteğe, kargo ve taarruz helikopteri pilotluğundan askeri polise kadar ABD’li kadın askerler, ordunun sunduğu birçok pozisyonda görev alıyor.
[**
Ancak birçok alanda görev alıyor olsalar da, ABD Savunma Bakanlığı kadınların çatışma rolünü kısıtlamış durumda. Bu kısıtlama kapsamında kadın askerlerin görev öncelikleri arasından doğrudan çatışmaya girmek çıkarıldı.
Buna rağmen kadın askerlerin ölüm oranı ABD tarihinin en yüksek rakamlarını veriyor. Kasım ayının ortasına kadar Irak’ta 104, Afganistan’da ise 15 kadın asker hayatını kaybetti. Bu kayıpların çoğu yol kenarına koyulan bombalar ve pusular ile verildi.
ABD medyası da bugün kadın askerlerin çatışmalarda ne kadar başarılı olabileceğinin halen belirsiz olduğunu belirtiyor ve kadınların ordudaki pozisyonlarının tekrar değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
ORDUDAKİ KADIN GÜCÜ
Şu an ABD ordusunun Irak ve Afganistan güçlerinin yüzde 11’i kadınlardan oluşuyor.
Irak’ta görev alan kadın asker sayısı ise İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana geçen tüm savaşlarda yer alan kadın personel toplamından fazla. 2003 senesinden beri Ortadoğu’da 206 bin kadın asker görev aldı. Bugün Irak’taki her 10 askerden biri kadın.
KADININ ORDUDAKİ GÖREVLERİ
ABD ordusunda kadınlar taarruz helikopteri kullanıyor, güvenlik noktalarında askeri polis olarak görev alıyor, ancak çatışma timlerine katılamıyor. Makineli tüfek kullanıyorlar ancak zırhlı araç şoförlüğü eğitimi alamıyorlar. Ayrıca topçu eğitimi alıp topçu birliklerine katılabiliyorlar ancak bu birlikler en fazla tabur büyüklüğünde olabiliyor. Sıhhiyeci olarak belirlenenler ise çatışma birlikleri için yedek olabiliyor ama hiçbir zaman bu birliklere atanmıyor.
Afganistan’da görev alan kadın askerler saçlarını örterek Afgan kadınlarının arasına karışıyor ve Müslüman kadınlara yakınlık kurmaya çalışıyor. Kısaca görevleri bir nevi toplumun içine sızarak istihbarat toplamak olarak beliriyor.
ABD’li askeri uzmanlar kadınların Afganistan ve Irak’ta iyi bir iş çıkardıklarının dikkate alınması ve görev verilmesi konusunda önlerinin kesilmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Uzmanlar, ordunun kadınların belli görevlere atanmayıp, “iliştirilmesinin” ortadan kalkması ve kadınların yer alacağı görevlerin kesinleşmesi görüşündeler.