ABD'nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, 15 Temmuz darbesinin arkasında olduğu iddia edilen Fethullahçı Terör Örgütü'ne üye polis müdürleri ve firari savcı Zekeriya Öz'le iletişim kurduğu iddiasıyla tutuklanan ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanı M. T.’ye yönelik suçlamaların sağlam temellere dayanmadığını ve suçlamaları haklı çıkaracak deliller bulunduğuna inanmadığını söyledi.
Türk hükümetinden bazı isimlerin "davayı mahkeme yerine basın üzerinden görmesinden" hayalkırıklığı duyduğunu ifade eden Bass, "Bu bana adaleti aramak yerine intikam peşinde koşmak gibi geliyor. Hükümetteki bazı isimlerin bu yolu izlemesi beni büyük hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
İSTANBUL'DAKİ GAZETECİLERLE SON KEZ BİR ARAYA GELDİ
Türkiye'deki görev süresi sona eren ve bir sonraki durağı olan Afganistan’a gitmeye hazırlanan ABD Büyükelçisi Bass, İstanbul’da bazı basın kuruluşlarının temsilcileriyle son kez bir araya geldi.
Bass, ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanının FETÖ bağlantısı iddiasıyla tutuklanması, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin sorumlusu olduğu belirtilen Fethullah Gülen’in iadesi, ABD’nin Suriye’deki Kürt güçlerine yönelik silah-taktik yardımı, Türkiye-ABD ilişkileri ve Ortadoğu’daki son duruma dair önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de faaliyet gösteren "ciddi basın kuruluşlarının" toplantıya davet edildiğini söyleyen Bass, "Böyle olmasını istedim çünkü bağımsız gazeteciliğin, güçlü özgür medyanın herhangi bir güçlü demokrasinin temelini oluşturduğuna inanıyorum. Ciddi gazeteciler için vakit yaratmak benim için önemli. Bazı medya kuruluşlarının burada olmadığını göreceksiniz. Bunun sebebi, onları artık gazetecilik merkezleri olarak değerlendirmiyorum. Onlar kurguyla meşgul oluyorlar ve basit gazetecilik etik kurallarını bile takip etmiyorlar" diye konuştu.
Daha sonra konuşmasını casusluk suçlamasıyla tutuklanan İstanbul konsolosluğunun yerel görevlisine getiren Bass, “Kendisine yöneltilen suçlamaların dayanıksız olduğuna ve bu suçlamaları destekleyecek delillerin ortaya çıkmayacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.