Bunun, doğrudan bu kişilere yaptırım uygulanacağı anlamına gelmediğini söyleyen ABD'li yetkililer, yaptırımların öncelikle söz konusu kişilerle işbirliğini kısıtladığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da şu açıklama geldi:
''Dışişleri Bakanlığı'nın bu eylemleri, Kongre'nin Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı, Kırım'ın ilhakı, siber müdahale ve saldırılar, 2016 başkanlık seçimlere müdahale ve diğer kötü niyetli eylemlere karşı kabul ettiği CAATSA yasasının 2. maddesinin uygulanmasının bir sonucu.''
''CAATSA yasasını enerjik şekilde uygulamaya devam edeceğiz'' uyarısı yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, şu çağrıda bulundu:
''Tüm ülkeleri, dünya genelindeki zararlı faaliyetlere dahli olan Rus savunma ve istihbarat sektörleriyle ilişkileri kesmeye çağırıyoruz.''
ABD'nin 'kara listesine', 33 Rus vatandaşının yanısıra 6 Rus şirketinin de dahil edildiği bildirildi.
Bunların, Batı’nın paralı askerleri işe almakla suçladığı 'Vagner Özel Askeri Şirketi', askeri savunma şirketi 'OOO Oboronlogistika', Komsomolsk-on-Amur şehrindeki 'Gagarin Uçak Fabrikası', 'İnternet Araştırmaları Ajansı', 'Concord Management and Consulting' ve 'Concord Catering' şirketleri olduğu belirtildi.
Son 3 şirkete ABD'de 2016 başkanlık seçimlerine müdahale etme suçlaması yöneltilmişti.
Yine bu şirketlerin listeye dahil edilmesinin doğrudan yaptırıma maruz kalacakları anlamına gelmediği, ama gelecekte bu imkanı öngördüğü kaydedildi.
Açılımı 'ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası' olan CAATSA kapsamında ABD, Rusya'dan S-400 alımı bağlamında Türkiye'yi de yaptırımla tehdit ediyor.
ABD daha önce Hindistan ve Türkiye'yi de S-400 konusunda tehdit etmişti.