HABER

"ABD ekonomisi liderlik bayrağını kaptırıyor"

İSTANBUL (ANKA) - Merrill Lynch'in "Global Ayırım: Kısa Mesafe Koşusu Değil, Maraton" başlığı ile yayınlanan 2007 yılına ilişkin altı aylık küresel ekonomi araştırma raporuna göre, 2007 yılı ABD'nin küresel büyüme bayrağını dünyanın diğer ekonomilerine teslim ettiği bir geçiş yılı olacak.

Merrill Lynch raporunda, küresel ekonominin 2007 yılında da büyümeye devam edeceği, öte yandan Amerikan ekonomisi ile dünyanın diğer ekonomileri arasındaki ayrımın daha da belirginleşerek artacağı tespitinde bulunuldu. Merrill Lynch ekonomistlerine göre, Amerikan ekonomisi ile ilgili genel durum olumsuz yönde seyrederken, dünyanın geri kalan ekonomilerindeki iyileşme sürecek.

"KÜRESEL BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL ENFLASYON"

ABD ekonomisi ile diğer ekonomiler arasındaki ayrıma işaret eden "Global Ayırım" trendinin önümüzdeki dönemde hız kesmeden süreceğinin ifade edildiği raporda, ABD dışındaki ekonomilerde yatırım harcamalarının sürekli büyümesi gibi yapısal güçlerin, global ekonomide "Global Ayırım" trendinin uzun ömürlü olduğuna işaret ettiği kaydedildi. Küresel büyüme önündeki en büyük tehlikenin enflasyon olduğuna dikkat çekilen raporda, 2007 yılında yüzde 3.2 seviyelerinde olan ABD dışındaki enflasyonun, 2008 yılında yüzde 3.4'e yükseleceği öngörüldü.

Merrill Lynch Uluslararası Ekonomiler Başkanı Alex Patelis, rapordaki değerlendirmesinde, "Geçen Eylül ayında yayınladığımız rapordaki küresel büyüme ile ilgili yükselme beklentilerimiz, yeterince agresif değilmiş. 2007 yılındaki dengeleri gözönüne aldığımızda, bu görüşümüz geçerliliğini koruyor. Bu yıl Amerika'nın global büyüme bayrağını dünyanın diğer ekonomilerine teslim ettiği bir geçiş yılı olacak" yorumunu yaptı.

"ASYA'DA GSMH GÜÇLÜ ŞEKİLDE BÜYÜYOR"

Raporda, Amerikan ekonomisi için tüketici gücünün çok önemli olduğuna ve tüketici harcamalarının azalacağına dair işaretler bulunduğuna dikkat çekilirken, yükselen petrol-gaz fiyatları ve market harcamalarının, zorunlu olmayan (ihtiyari) harcamaların kısılmasına sebep olabileceği belirtiliyor. Öte yandan Asya ekonomilerinde bir esneklik gözlemlendiği tespitine yer verilen raporda, Amerika'ya ihracatın zayıflamasına rağmen, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki ihracatın artması sayesinde, bölgede GSMH'nin güçlü bir şekilde büyüdüğü kaydedildi. Asya'da iç talebin de hız kazandığına işaret edilen raporda, Asya Bölgesi Baş Ekonomisti TJ Bond'un Amerikan ekonomisindeki bir yavaşlamanın, hatta hafif bir resesyonun bile Asya'daki büyüme üzerinde ancak hafif bir etkisi olacağına ilişkin görüşlerine yer verildi.

"ABD DOLARI, EURO VE YEN KARŞISINDA ZAYIFLAYACAK"

Bu arada, Merrill Lynch ekonomistlerine göre, dolar yılın ikinci yarısında euro ve yen karşısında hafif bir zayıflama yaşayacak. Raporda tarihi derecede yüksek küresel tasarruf oranları ve tasarruf sahiplerinin daha çok ABD dışı varlıklara yönelmeleri nedeniyle, Amerikan varlıklarına yatırım miktarlarının azalabileceğine, ancak merkez bankalarının dolara destek olmaya devam edeceğine dikkat çekildi.

"AVRUPA TİCARETİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR"

Merrill Lynch raporunda, Avrupa, Japonya, Kanada ve gelişmiş ülke ekonomilerindeki son duruma ilişkin görüşlere de yer verildi. Avrupa Bölgesi (Eurozone) ve diğer Avrupa ekonomileri için olumlu beklentilerin devam ettiğine işaret edilen raporda, Avrupa'nın ticaret performansının beklentilerin üzerinde seyrettiğine de vurgu yapıldı.

"JAPON EKONOMİSİ TOPARLANACAK"

Japon ekonomisinin yavaş geçen altı ayın ardından, 2006'da tasarruf oranındaki keskin artış sonrasında tüketici talebinin tekrar toparlanacağının belirtildiği raporda, artan verimlilik sayesinde şirket karlarının da artacağı ifade edildi.

"KANADA, ABD'DEN OLUMSUZ ETKİLENİYOR"

Amerikan ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle, Kanada ekonomisindeki canlanmanın da güçlüklerle karşılaşacağı tahmininde bulunulan raporda, Kanada ekonomisinin 2006'daki zayıf büyümesine rağmen, beklentilerin cesaret verici olduğu dile getirildi.

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ İHRACAT TALEBİ ARTIYOR"

Raporda, EMEA Bölgesi adı verilen Gelişen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ise, güçlü bir ihracat talebi olduğunun altı çizildi. Bu ülkelerin yüksek emtia fiyatlarının desteği ile Amerika'daki ekonomik yavaşlamanın karşısında güçlü bir pozisyona ulaştığına dikkat çekilen raporda, beş yıldır üstüste sağlam bir ekonomik büyüme sergilemeye hazırlanan Latin Amerika'nın ise, bu olumlu ekonomik ortamın pozitif etkilerini toplumun en fakir kesimlerine de yansıtmanın yollarını aradığı görüşüne yer verildi.

En Çok Aranan Haberler