HABER

ABD ekonomisinde grip paniği

NEW YORK (İHA) - Amerika'nın prestijli iş dünyası dergilerinden Business Insurance'ın 18 Ekim tarihli sayısında yayınlanan yazıya göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen hafta başgösteren grip aşısı sıkıntısı, ülke ekonomisi üzerinde şimdiden önemli rol oynamaya başladı. İşverenler, grip yüzünden meydana gelebilecek işgücü kayıpları ve üretimde düşüşün önüne geçebilmek için yeni yollar arıyor.

Amerikan Sağlık Bakanlığı, grip sezonunda Amerikan halkının 100 bin doz grip aşısına ihtiyaç duyduğunu hesaplamış, bu ihtiyacı karşılamak içinse merkezi Kaliforniya'da bulunan Chiron Corp firmasına 46 ila 48 milyon doz sipariş verilmişti. Fakat Ekim ayı başlarında İngiltere İlaç ve Tıbbi Ürünler Düzenleme Kurulu tarafından Chiron'un lisansının durdurulması, Amerikan halkının yeni bir panik yaşamasına neden oldu.

Chiron'un üretimini durdurmasıyla zor durumda kalan Amerikan hükümetine destek, Fransız Aventis Pasteur firmasından geldi. Ancak bu yardım dahi, ülkenin grip aşısı ihtiyacının yalnızca 54 milyon dozluk bölümünü karşılayabiliyor.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Amerikan nüfusunun yaklaşık yüzde 20'lik bir bölümünün her yıl gribe yakalandığını hesaplıyor. CDC'nin hesaplamalarına göre her yıl 200,000 Amerikalı grip ve gribe bağlı hastalıklar nedeniyle hastaneye yatarken, 36 bin kişi aynı nedenle hayatını kaybediyor. Grip hastalığı karşısında yüksek risk altında bulunan kişiler ise özellikle 2 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş üzeri yetişkinler, hamileliklerinin önemli kısmı grip dönemine denk gelen kadınlar ve kronik hastalıkları bulunanlar olarak sıralanıyor.

Amerikalı uzmanlar grip aşısının her yıl herkese yapılmasını tavsiye ediyor. Ancak bu yıl, yaşanan kıtlık sebebiyle belirtilen risk gruplarına öncelik tanınıyor. Bu nedenle binlerce Amerikalı işveren, grip nedeniyle yaşanması muhtemel iş ve işgücü kayıplarını önleyebilmek amacıyla çalışanların aşılandığı kampanyalarını iptal etmek ve önceliği risk gruplarına bırakmak durumunda kaldı.

Şirketlerin aşı yokluğu nedeniyle yaşayacakları kayıpları hesaplamak için henüz çok erken olsa da, uzmanlar bu etkinin kaçınılmaz olacağı üzerinde birleşiyor.
1999 yılında Amerikan Tıp Derneği bülteninde yayınlanan bir çalışma, grip aşısı yaptıran çalışan kesimde hastalanma süresinde yüzde 27'ye, iş günü kayıplarında yüzde 28'e, doktor ve hastane ziyaretlerinde ise yüzde 40'a varan düşüşler yaşandığını ortaya koyuyor. Aşı ile hastalık ve iş günü kayıplarındaki düşüş arasında gözle görülür bir bağlantı olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle her yıl daha fazla işverenin çalışanlarını aşılattığını bildiriyor. Halen ABD'deki firmaların yüzde 60'ı, çalışanlarına ücretsiz grip aşısı programı uyguluyor.

Şirketler tarafından yürütülen grip aşısı uygulamaları, herkes için avantajlı. İşverenler açısından iş günü ve işin kalitesinde kayıptan tasarruf edilirken, çalışanların da hem sağlık problemleri, hem de sağlık harcamaları önemli ölçüde azalıyor. İstatistiklere göre hastalık nedeniyle yaşanan işgücü kayıplarının şirketlere maliyeti, kişi başına yılda ortalama 610 dolar seviyesinde hesaplanıyor.

En Çok Aranan Haberler