HABER

ABD gelir eşitsizliğinde birinci

Dünyanın en ünlü iktisatçıları tarafından yapılan bir araştırmada, gelişmiş ülkeler arasında gelir dağılımı eşitsizliği bakımından ilk sırayı Amerika'nın aldığı belirlendi.

NEW YORK (ANKA) - Dünyaca ünlü iktisatçılar Facundo Alvaredo, Anthony B. Atkinson, Thomas Piketty ve Emmanuel Saez tarafından hazırlanan bir raporda, gelişmiş ülkeler arasında gelir dağılımı eşitsizliği bakımından ilk sırada gelen ülkenin ABD olduğunu belirtildi.

1970 yılından bugüne ülkedeki en yüksek geliri kazanan yüzde 1'lik grubun şu andaki gelir dağılımından yaklaşık yüzde 20'lik bir pay aldığını ortaya çıkaran çalışma, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla, ülke içinde en yüksek gelir uçurumunun ABD'de yaşandığını tespit etti.

Bu yılın ilk aylarında OECD'nin yaptığı bir çalışma, ABD'nin gelir eşitsizliğine sahip ülkeler sıralamasında birinci sırada yer aldığını gösterirken, bu çalışmada ABD'yi sırasıyla Şili, Meksika ve Türkiye takip etmişti.

Amerika'daki yüksek ve düşük gelirli kişiler arasındaki uçurumun bu kadar büyümesi konusunu ele alan Huffington Post gazetesi konuya şu şekilde açıklık getirdi:

"Yüzde 1 grubuna ne kadar büyük vergi kesintisi yapılıyorsa, o ülkede daha büyük bir gelir eşitsizliği yaşanıyor. Bu durum, vergi yönetmeliğinin ülkelerdeki gelir dağılımı üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu tezini doğruluyor. Washington'un eşitsizliği körükleme şekillerinden biri, zenginlere yüksek vergiler uygulayarak bunun fakirlerin yararına olacağını planlaması. Fakat rapor gösteriyor ki, zenginlere uygulanan yüksek vergilerin fakirlere açıkça bir yararı dokunmuyor. Aradaki fark hep aynı kalıyor. Son 20-30 yıldır bankalar ve zenginler lehine birçok yeni kanun çıkaran Wall Street ve Washington arasındaki dinamik ortaklık sayesinde şu an bu durumdayız. "Kazan kazan! ilkesi gibi düşünün. Üzgünüz, umarız bir sonraki seferde zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelirsiniz."

The Atlantic dergisinden Matthew O'Brien, bankacılara ve CEO'lara olması gerekenden çok fazla ödeme yapılmasını ülkedeki gelir eşitsizliğinin nedenlerinden biri olarak gösterdi. Aynı zamanda ABD'nin kanun koyucularının, zenginlerin yatırımlarının daha fazla değer kazanması yararına çok avantajlı bir vergilendirme sistemi inşa ettiklerini belirterek, "Yüzde 1 grubundaki kişiler bu durumdan çok kar ediyorlar ve asla geriye bakmıyorlar" diye ekledi.

En Çok Aranan Haberler