Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın yarın Türkiye'ye geleceğini, Rakka operasyonuyla ilgili mevkidaşı Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüşeceğini duyurdu.
"YARIN ABD GENELKURMAY BAŞKANI GELİYOR"
Işık, "Yarın ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’de olacak ve Genelkurmay başkanımızla görüşecek. Rakka operasyonunu birlikte yapılıp yapılamayacağı değerlendirilecek. Benim gördüğüm ABD bu konuda kesin kararını vermiş değil. Önümüzdeki günler ABD’nin nihai kararını vermesinde etkili olacaktır" diye konuştu.
Brüksel’deki NATO toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye'nin El Bab'dan sonraki önceliğinin Menbiç ve Rakka olduğunu söyledi.
İşte Işık’ın o açıklamalarından çarpıcı satır başları:
ABD’nin NATO’ya bakışında önemli bir değişikliğin olmadığını ABD savunma bakanını dünkü ifadelerinden öğrenmiş olduk. Ege’deki NATO faaliyetinin sonlandırılmasıyla ilgili Türkiye olarak görüşümüzü ifade ettik.
Bir diğer önemli konu Karadeniz’deki NATO görünürlüğünün artması. Bizim buna prensip olarak ‘evet’ dediğimizi biliyorsunuz. Tüm çalışmaların Montrö’nün ruhuna ve lafzına uygun yapılması gerekiyor. Rusya’yı provoke edecek bir tarzda değil bölgede istikrarı artırarak ancak caydırıcılığı artıran bir anlayışla yapılması gerektiğini ifade ettik.
EL BAB’DA SON DURUM
El Bab şu anda tümüyle kuşatılmış durumda. İçeride ciddi bir temizlik yapılıyor. DEAŞ’tan tamamen temizlenmesi için yoğun bir faaliyet var. Bu temizlik bittikten sonra El Bab’ın hayatın normale dönesi bekleniyor. El Bab’dan sonra ümit ederiz El Bab operasyonu bitene kadar .
"ÖNCELİĞİMİZ MÜNBİÇ VE RAKKA"
Münbiç’ten PYD unsurlarının çekilmiş olması. El Bab operasyonundan sonra iki önceliğimiz olacak birisi Münbiç diğeri Rakka. Münbiç'te PKK PYD varlığını asla kabul edemeyiz.
"PKK'yla mücadelede ABD'den daha fazla destek"
Bakan Fikri Işık, PKK ile ilgili önemli bir gelişme de olduğunu söyledi. Brüksel'de ABD'nin yeni Savunma Bakanı James Mattis'le görüşen Işık, James Mattis'in PKK’ya karşı daha fazla destek vereceklerini söylediğini aktardı.
YPG'ye destek öncelikli sorun
PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında IŞİD'le mücadelede YPG'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.
ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kurdu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.
Ancak Donald Trump yönetiminin Ortadoğu'da nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmiş değil.
GÜLEN'İN İADESİ
ABD ile bir diğer gündem maddesi de 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen'in iadesi. Fikri Işık bununla ilgili, "Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuş bir yapının ABD’de bulunmasını benimsemediklerini söylüyorlar. Ama yargı kararı olduğunu ifade ediyorlar. Ancak Obama’yla aynı duruşta olmadıklarını söyleyebilirim. PYD konusunda da Obama yönetimiyle aynı duruşta olmadıklarını, daha esnek olduklarını görüyoruz" dedi.