ANKARA(ANKA) – Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşımının iyi bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, "İstihbarat paylaşımı sürmektedir. 24 saat üzerinden devam etmektedir" dedi. Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nden PKK'ya karşı mücadelede "daha fazla" çaba beklendiğini ifade eden Özügergin, AB için de "Daha fazla yanımızda olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Sözcü Burak Özügengin, haftalık olağan basın bilgilendirme toplantısında Aktütün saldırısına ilişkin soruları yanıtladı. PKK ile mücadele nedeniyle AB reformlarında geri adımların atılıp atılmayacağı ile ilgili bir soru üzerine, ne özgürlüklerden, ne güvenlikten ödün vererek tedbir alınacağını söyledi.
-"SALDIRI ARDINDAN SINIR GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN GİRİŞİMLER YAPILDI"
Dışişleri Sözcüsü Özügergin, ABD ile yapılan istihbarat paylaşımında zafiyet olup olmadığı konusunu değerlendirirken de, Başbakan Erdoğan'ın geçen yılın Kasım ayındaki Washington ziyaretinden sonra, ABD'nin duruşunun netleştiğini ve istihbarat paylaşımının başladığını belirtti.
ABD'nin PKK'yı "terör örgütü" yanısıra "uyuşturucu kaçakçısı" olarak da nitelendirdiğine dikkat çeken Özügergin, "İstihbarat paylaşımı sürmektedir. 24 saat üzerinden devam etmektedir" dedi. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde terörle mücadelenin ağırlıklı bir konuyu oluşturduğunu kaydeden Özügergin, şöyle devam etti:
"Aktütün saldırısının ertesinde, sınır güvenliği ile ilgili girişimler yapıldı Bu ilişkiler ve işbirliğimiz saldırıdan önce olduğu gibi, bugün de iyi bir şekilde sürmektedir. Saldırı sebebiyle anlık reaksiyonlar vererek ilişkilerde bir dalgalanma beklemek doğru olmaz."
-"KUZEY IRAK'TAN DAHA FAZLASINI BEKLİYORUZ"-
Burak Özügergin, Aktütün saldırısının arkasından Türkiye'nin Irak'ın Kuzeyindeki yönetim ile diyalog yaklaşımının gözden geçirilip geçirilmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, Irak'ın kuzeyindeki yönetimden "Terör ile mücadele konusunda çok daha fazla çaba bekliyoruz" diyen Özügergin, PKK'nın Irak'ın Kuzeyinden ağır silahları kullanarak saldırı gerçekleşmesinin "vahim" bir durum olduğunu vurguladı.
-"ÜÇLÜ MEKANİZMA DAHA ÖNCE DENENDİ"
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Aktütün saldırısından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesinde Türkiye, ABD ve Irak arasındaki "üçlü mekanizma"nın yeniden canlandırılması önerisine ilişkin olarak da Özügergin, "üçlü mekanizma"nın daha önce denendiğini anımsattı.
Buna karşın Özügergin, Talabani'nin önerisinin; ancak ayrıntıların ortaya çıkmasından sonra değerlendirilebileceğini belirterek, böyle bir mekanizmanın sonuç alıcı nitelik taşıdığı kanısına varılması halinde harekete geçirilebileceğini vurguladı.
-YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ-
Aktütün saldırısının ardından, Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerince, ABD, AB, NATO ve Arap Birliği başkentlerinde girişimlerde bulunulduğunu anlatan Özügergin, bu girişmeler sırasında saldırı konusunda bilgi verildiğini, saldırının yarattığı infial anlatıldığını kaydetti.
-BABACAN-STEİNMEİER GÖRÜŞMESİ-
Bu arada, Özügergin, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Çarşamba günü öğleden sonra Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir görüşme yaptığını da açıkladı.
-"TERÖRLE MÜCADELEDE AB'DEN DAHA ETKİN İŞBİRLİĞİNİ BEKLİYORUZ"-
Özügergin, PKK'nın bir temsilcisinin Yunanistan'ın verdiği ikamet belgesi sayesinde AB'de rahatça dolaştığı yolundaki haberlere dikkat çekilmesi üzerine "Biz uzunca bir süredir terörle mücadele işbirliği konusunda Avrupa'dan çok daha fazla beklentilerimizin olduğunu ifade ediyoruz" dedi.
AB'den "daha fazla ve daha etkin" bir işbirliğini beklediklerini vurgulayan Özügergin, terör örgütü mensuplarına AB'de seyahat olanaklarının sağlandığını belirterek "AB'den terörle mücadele konusunda daha fazla yanımızda olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Özügergin, bu konuda Bakanlık ve ilgili birimlerince gerekli girişimlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.
-IRAK ÖZEL TEMSİCİLCİSİ'NİN TEMASLARI
Dışişleri Sözcüsü Özügergin, Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in yeni girişimlerinin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de, Özçelik'in son birkaç hafta yaptığı yurt dışı temaslarına ilişkin bilgi verdi.
Özügergin'in verdiği bilgiye göre, Irak ile ilgili olarak Eylül ayında Tahran'da görüşmeler yapan Özçelik, bunun ardından Bağdat'a geçerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sırasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde temaslarda bulundu.
Bunun ardından İngiltere ve Washington'a giden Özçelik, orada ABD Başkan adaylarının danışmalarıyla bir araya gelerek önümüzdeki Irak'ta neler yapılabileceğine ilişkin görüşmeler yaptı. (ANKA)