FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan, 'İncirlik Üssü'ndeki nükleer silahların güvende olup olmadığı' ile ilgili tartışma, bu üste nükleer silah bulunup bulunmadığı sorusunu da beraberinde getirdi. ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James'in dün yaptığı, 'Nükleer silahlar İncirlik'te güvende' açıklamasıyla, İncirlik Üssü'nde nükleer silahlar bulunduğu resmen doğrulanmış oldu.
1954'de kurulan İncirlik Üssü'nde nükleer silah bulunduğuna ilişkin yıllardır çeşitli yabancı kurumlar, uzmanlar ve referans alınabilen yayınlarda bilgiler yer almasına karşın ne ABD, ne de Türk yetkili makamlarından 'Var' yada 'Yok' diye resmi hiçbir açıklama yapılmadı. Aralık 2010'da yayınlanan WikiLeaks belgelerinde İncirlik'te nükleer silah bulunduğuna ilişkin kuvvetli belgelere rastlanırken, Hiroşimaya atılanların 21 katı etkili B-61 nükleer bomba bulunduğu bilgisi verildi. ABD'nin İncirlik Üssü'nde toplam nükleer silah varlığının üçte birini bulundurduğu, içinde hidrojen bombaları da olduğu çeşitli kaynaklar tarafından yayınlandı.
NATO kapsamında bu silahların İncirlik'te bulundurulduğu kaydedilirken, 15 temmuz darbe girişiminin ardından silahların güvenliği tartışma konusu oldu. ABD'li yetkilinin yaptığı açıklama, bu tartışmaları da sona erdirdi.
ABD, IŞİD'İ İNCİRLİK'TEN GÜDÜMLÜ BOMBALARLA ALÇAKTA VURUYOR
Öte yandan, Suriye'de IŞİD'e yönelik operasyonlar yapan ABD Hava Kuvvetleri'ne ait unsurlar, son zamanlarda 300 metre irtifaya kadar inebilen A-10 Thunderbolt II uçakları kullanırken, hedeflerini Adana'daki İncirlik Üssü'nde son montajı yapılan GBU-12 lazer güdümlü bombalarla vurmaya başladı.
Rusya ile Türkiye arasında IŞİD'e karşı mücadelede işbirliğine gidilmesi ve Rusya'nın İran'dan kalkan uçaklarla IŞİD hedeflerini vurması ile ilgili gelişmelerin ardından, ABD'nin aynı hedeflere yönelik askeri operasyonunun bir detayını açıklaması dikkat çekti. Bu açıklamaya göre, GBU-12 Paveway II lazer güdümlü bombalar 447'nci Seferi Uçak Bakım Filosu tarafından İncirlik Üssü'ndeki hangarlarda hazırlanıyor. Burada görevlendirilen uzmanlar, A-10 Thunderbolt II savaş uçaklarına lazer bombaları yükleyip nükleer olmadıklarını tanımlayarak operasyona hazır hale getiriyor. Birçok NATO ülkesinin envanterinde bulunan bu bombaların Türkiye'de üretimi için Aselsan da lisans anlaşması yapmıştı.
HEDEFE 300 METRE YAKLAŞABİLİYOR
Lazer güdümlü 13 kilometre menzile sahip, önünde optik göz olan 227 kilo ağırlığındaki GBU-12 bombaların A-10 Thunderbolt II savaş uçakları tarafından kullanılması sayesinde, gerektiğinde hedefe düşük hızla 300 metreye kadar yaklaşılabiliyor. 'Tank avcısı' olarak da adlandırılan bu uçakların kokpiti titanyum zırh ile kaplı.
İncirlik Üssü'ndeki lazır güdümlü bombaların hazırlanışı aşamasından fotoğraf da yayınlayan ABD Hava Kuvvetleri'nin, Türkiye'de 15 Temmuz sonrası ABD aleyhine esen rüzgarı hafifletmeye yönelik propagandaya önem verdiği değerlendiriliyor. (DHA)