Konuya yakın Amerikan yetkilileri, bu öneri hakkında bazı ABD hükümet kurumlarından görüş istendiğini söylediler. Böyle bir karar, ABD'nin İranlı kişi ve kuruluşlara karşı yeni uygulamaya koyduğu önlemler içinde yer alabilir.
İran'ın en güçlü güvenlik gücü olan IRGC, ülke ekonomisinde çok büyük paya sahip olduğu gibi,İran politikasında da çok etkili.Reuters, dışişleri bakanlığına IRGC'yi terör grubu olarak niteleme talimatı veren bir başkanlık kararnamesi olarak uygulamaya konulabilecek önerinin metnini görmedi.
BEYAZ SARAY YORUM TALEBİNE YANIT VERMEDİ
Beyaz Saray ise bu konuda yorum talebine yanıt vermedi. İran terörle bağlantılı olduğu iddialarını reddediyor.
İran'ın en güçlü askeri ve siyasi kurumunu terör grubu olarak ilan etmek, ABD ve bölgesel rakiplerinin İran'ı karışmakla suçladıkları bölgesel çatışmaları daha da ağırlaştırabilir.
Böyle bir adım aynı zamanda, ABD'nin Irak'ta İslam Devleti örgütüne karşı sürdürdüğü mücadeleye de zarar verebilir. İran'ın desteklediği ve Devrim Muhafızları'nın yönlendirdiği Şii milisler Irak'ta Sünni aşırı dinci İslam Devleti'ne karşı çarpışıyor.
ABD, IRGC ile bağlantılarından dolayı çok sayıda kişi ve kuruluşu daha önce kara listeye almıştı.
ABD Hazine Bakanlığı 2007'de Devrim Muhafızları'nın, yabancı ülkelerde operasyonlar yapan seçkin birimi "Kudüs Gücü"nü teröre destek veren bir birim olarak nitelemiş ve "İran'ın, terörist ve isyancı grupları destekleme politikasının uygulanmasında başta gelen araç" olduğunu bildirmişti.
IRGC'nin tümüyle bir terör grubu olarak nitelenmesi, 2015 yılında İran ile altı büyük devlet arasında imzalanmış olan nükleer anlaşma gibi alanlarda çok daha geniş etkiler yaratabilir.
YABANCI YATIRIMINI ENGELLEME AMACI
Devrim Muhafızları'na karşı düşünülen bu adımın amacı IRGC'nin ülkenin ulaşım ve petrol gibi büyük sektörlerinde söz sahibi olması nedeniyle, bu ülkeye yabancı yatırımını engellemek.
Trump yönetimin İran konusundaki kapsamlı değerlendirme çalışmalarına katılan bir yetkili, "Yeni yönetim İran'ı Amerikan çıkarlarına karşı açıkça en büyük tehdit olarak görüyor ve bu ülke üzerindeki baskıyı artırmak için yeni yollar arıyor" dedi.
Aynı yetkilinin belirttiğine göre Beyaz Saray nükleer anlaşmayı iptal etmek yerine, İran'ı Lübnanlı militan Hizbullah grubunu, Yemen'deki Huti isyancılarını, Irak'taki bazı Şii güçleri, Bahreyn'deki Sünni yönetime karşı mücadele eden Şiileri desteklediği ve Suudi Arabistan ve diğer Körfez Arap hedeflerine karşı siber saldırı yürüttüğü gerekçesiyle cezalandırma yoluna gidebilir.
Ancak bu yöntemin tersine de tepebileceğini belirten yetkili, İran'da sertlik yanlılarını güçlendirerek Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani gibi ılımlı siyasetçileri etkisiz bırakabileceğini belirtti.
Devrim Muhafızları sadece, Ruhani'den çok daha geniş yetkilere sahip olan dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e karşı sorumlu.