TAHRAN (İHA) - İran'da yayınlanan Şark gazetesi, ABD'nin Ortadoğu'yu 63 milyar dolarlık silahlarla donatmasını, ABD'nin İran'ı bir nükleer güç olarak kabul etmesi ya da bu ülkeye askeri müdahalede bulunmaya hazırlanması olarak yorumladı.
İran'ın en etkin yayın organlarından reformcu Şark gazetesinde Seyyid Hüseyin Musevi imzası ile yayınlanan başmakalede, ABD'nin başta İsrail olmak üzere Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ı 63 milyar dolarlık gelişmiş silahlarla donatmasının iki farklı nedeni olabileceği görüşü savunuldu. Musevi, ABD'nin uranyum zenginleştirmekten vazgeçiremediği İran'ı artık bir nükleer güç olarak kabul etmeye hazırlandığını ilk neden olarak ileri sürdü. "ABD, bu başarısızlığını kabullenemezdi, bu yüzden bölgeyi silahlandırmaya karar verdi" diyen Musevi, ABD'nin ayrıca bölgedeki müttefiklerine güvende oldukları mesajını vermeye çalıştığını belirtti.
Afganistan, Irak, Filistin ve diğer krizlere Pakistan'daki son gelişmelerin de eklendiğini hatırlatan Musevi, "İran'ın da buna dahil edilmesiyle bölgedeki kriz Avrupa'nın iki katı büyüklüğünde bir alana yayılmış olacak. Bunu da isteyecek en son ülke ABD'dir" diye kaydetti. Musevi, yukarıdaki görüş, değerlendirme ve tahminlerin doğru olması durumunda artık İran'ın nükleer güç olma yönündeki büyük bir engelin ortadan kalkmış olacağını ve rahat bir şekilde uluslararası yasalar çerçevesinde faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti.
Musevi, ikinci neden olarak da ABD'nin savaş hazırlığına başladığının sinyallerini vermesini gösterdi. Musevi bu tahmini ile ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi: "İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin Washington'a göre barışçıl bir çözümü yok. BM Güvenlik Konseyi'nde alınan iki ayrı karar, İran'ın faaliyetlerini sürdürmesini engelleyememiştir. İran-AB görüşmelerinde de önemli bir sonuca varılmış değil. Bu nedenle ABD, askeri seçeneği düşünüyor. Bunu kanıtlayan birçok neden var. ABD'nin en gelişmiş savaş gemisinin bölgeye göndermesi, Amerikan güçlerine lojistik destek sağlayan ABD firmalarının bölgedeki faaliyetleri, İran ve Amerika arasında yapılan müzakerelerin sonuçları, İran'ın nükleer çalışmalarına ilişkin müzakerenin durumu, BM Güvenlik Konseyi'nin suskunluğu gibi kanıtlar, askeri seçeneğinin daha ağır bastığını gösteriyor.
ABD, bölgedeki müttefiklerine, özellikle de askeri üs veren ülkelere, böyle bir durumda İran'ın tepkisi karşısında kedilerini savunabilecekleri konusunda güvence veriyor. Uydular tarafından yönlendirilebilen füzeler, Kuveyt, Bahreyn ve Suudi Arabistan'ın savunma gücünün artırılması da ABD'nin diğer taahhütleri arasında bulunuyor. İran'ın Arap komşuları bu gelişmelerden endişeliler. ABD, askeri senaryosunu uygulamaya koymadan önce silah satarak, müttefiklerinin güvenliği konusunda sessiz kalmayacağını İran'a göstermek istiyor."
ABD'nin savaş politikalarından bir netice almadığını ve başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Musevi, "ABD'nin savaş senaryoları, Afganistan ve Irak'ta başarısız kaldı. Savaşın yayılması ile bölge komple krize ve kargaşaya girecek, bölgedeki krizleri birbirinden ayırmak mümkün değil" şeklinde açıklamada bulundu.