ABD Başkanı Barack Obama, Libyalı isyancılara silah sağlanması seçeneğini gözardı etmediklerini belirtti.
Obama, televizyon kanallarına yaptığı açıklamada, Libya'daki kriz çerçevesinde tüm seçenekleri değerlendirdiklerini vurguladı.
Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Kaddafi BM koşullarını yerine getirene dek koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava saldırılarının devam edeceğini açıkladı.
Clinton, BM kararının sivilleri korumak için yapılacak müdahalelere onay verdiğini, dolayısıyla silah temin edilmesine de izin verebileceğini ima etti ancak Amerika'nın bu yönde bir karar vermiş olmadığının altını çizdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, müttefiklerin Libya'daki grupların kendilerini savunması için silah göndermesinin, ambargoyu ihlal etmeyeceğini söyledi.
Fransa Dışişeri Bakanı Alain Juppe ise Libyalı isyancıları silahlandırmayı görüşmeye hazır olduklarını, ancak bunun yeni bir BM kararıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Clinton'ın açıklaması, BM desteğindeki askeri harekatın bir sonraki aşamasının tartışıldığı Londra konferansı üzerine geldi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da 40 ülkenin temsilcilerini bir araya getiren Libya konferansında Albay Muammer Kaddafi'ye görevi bırakma çağrısı yapıldı, sivillere saldırılar durduruluncaya kadar operasyonlara devam edileceği vurgulandı.
Konferansta ayrıca Libya'yla ilgili siyasi girişimleri koordine edecek 20 ülke ve örgütün katılımıyla bir temas grubu oluşturulması kararlaştırıldı. Grup ilk toplantısını yakında Katar'da yapacak.
Toplantıda, Katar'ın gündeme getirdiği, isyancıların denetimindeki bölgelerde üretilen petrolün, insani ihtiyaçları karşılamak amacıyla satılması önerisi de destek gördü.
Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cassim el Sani, "Daha fazla kan dökülmemesi için Kaddafi ve adamlarının gitmesini istiyoruz" dedi ve bu teklifin sadece birkaç gün geçerli olabileceği mesajını verdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Londra'nın Kaddafi'ye gidecek yer arama çabası içinde olmadığını ancak başka ülkelerin istediğini yapabileceklerini söyledi.
İsyancılar, zafere ulaşmaları halinde özgür ve demokratik bir toplum yaratma sözü verdi.
BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un da katıldığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Libya hükümetinin yer aldığı konferansa, Çin'le son zamanlarda operasyonlara karşı tavrını sertleştiren Rusya da katılmadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Güvenlik Konseyi kararının Libya'daki iç savaşa karışma izni vermediğini kaydetmişti.
İngiltere Başbakanı David Cameron, konferansı açarken müdahalenin Bingazi'yi bir katliamdan kurtardığını söyledi.
Cameron Kaddafi'nin sivillerin korunmasını öngören BM kararlarına aykırı faaliyetlerinin sürdüğünü, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Mısrata'da "cinai saldırılar" düzenlediğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da müttefiklerin hava saldırılarının Kaddafi BM kararlarına uyana dek devam edeceğini söyledi.
Amerikalı bakan, diğer ülkelerden de tek sesle konuşarak Kaddafi'ye görevden ayrılma çağrısı yapmalarını istedi.
Clinton işbirliği içinde çalışılarak Libya'nın "bir diktatöre değil, halkına ait olması"nın sağlanabileceğini savundu.