WASHINGTON (İHA) - Sözde Ermeni soykırımının 91. yıldönümünü anan Ermeniler, soykırım yasa tasarısını geçirmeyi amaçladıkları ABD Kongresi'nde büyük bir toplantı düzenledi.
Amerikan Kongresi'nde dün düzenlenen bir toplantı Ermenilerin gövde gösterisine dönüştü. Sözde Ermeni soykırımının 91. yıldönümünü anan Ermeniler soykırım yasa tasarısını geçirmeyi amaçladıkları ABD Kongresi'nde büyük bir toplantı düzenledi. Toplantıya ABD'nin dört bir yanından Ermeni asıllı ABD'liler katıldı. System Of the Down adlı Ermeni rock grubuna Adletin Sesi ödülünün verildiği toplantıya 26 Kongre üyesi ve aralarında Paul Sarbanes ve Robert Mendez'in de bulunduğu 3 senatör konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda konuşan milletvekillerinden bazıları ve sarf ettikleri sözler söyle:
Steve Rothman (New Jersey): "Musevi. Türk diplomatlara kibarca söyledim. Türkiye soykırımı kabul etmediği sürece Türkiye ile ABD iyi ilişkiler içinde olmayacak. İsterlerse suçu Osmanlılara atsınlar. Gerçekler kabul edilmeli."
Adam Schiff: "Ermeni soykırım yasasının geçtiğini kutlamak için bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Soykırımın gerçekleştiğine dair kimsenin kuşkusu yok. Kongre'de yaşanan bütün tartışmalar soykırım yasasının Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceği üzerine."
George Radanovich (California): "Her yıl 24 Nisan'da California'daki belediye binasına son 12 yıldır Ermeni bayrağı çekiyoruz. Söz veriyorum soykırım yasasını meclisten geçireceğiz. Türk diplomatlar Ermeni soykırımının tanınmaması için konuştukça daha fazla destek kaybediyorlar. İnkar ettikleri müddetçe soykırım yasasına destek artıyor. Dünya değişiyor. Dünyanın haritası değişiyor. ABD'nin Ortadoğu'da ilimli Müslüman, sözde batı demokrasisine sahip bir ülkeye olan bağlılığı da azalıyor."
Daniel Lipinski (İlinois): "Kimsenin soykırımı unutmasına izin veremeyiz."
James Langevin (Rhode Island) : "Türkiye soykırımı tanıyana kadar susmayacağız."
Thaddeus McCotter: "Soğuk savaş dönemi bitti. Türkiye AB'ye dönecek. ABD Ortadoğu'ya girişi Afganistan ve Irak üzerinden yapacak. Yalan üzerine ilişki kurulmaz."
Diane Watson (California): "California Ermenilerin soykırımını destekleyen yasa çıkardı. Türklerin etkilerine rağmen bu yasayı kongreden çıkaracağız."
Michael Soudrel (Indiana): "Yıllarca Türkiye gibi ılımlı bir "Arap" ülkesinin bizimle işbirliği içinde olması umuduyla yaşadık. Türkiye Irak savaşı sırasında bizi ortada bıraktı."
Frank Pallone (New Jersey): "Ermeni soykırımının tanınması için gerekli yerlere mesaj yollamanın tek yolu bu tür organizasyonlara mümkün olduğunca çok kişinin katılmasıdır. New York'ta kendilerini "Genç Türkler" diye tanımlayan bir grubun gösterisi çok üzücüydü. Protestolarda Ermenilerin sayısı Türklerden çok daha fazlaydı. Türk protestocuların soykırımı inkar eden açıklamalarının ardında Türk hükümeti var. Başkan Bush'un dünkü yazılı açıklamasında soykırım sözünü kullanmaması çok hayal kırıcı. Son bir kaç yıldır Musevilerin nazı katliamını anma törenlerinde Ermeni soykırımının da artık adı geçiyor."
Donald Payne (New Jersey) : "Ermeni soykırımını engelleyebilseydik Nazi soykırımı, Ruanda Kamboçya ve Darfur soykırımları da olmazdı."
Ed Markey (Massachusetts): "Hitler'e sorulduğunda Ermeni soykırımını kim hatırlıyor demiş. Bush soykırımı kabullenmezse yasa meclisten geçemez. Bush kabul ettiği an yasa tasarısını meclise kendim getireceğim."
Brad Sherman: "Nahçıvan- Karabağ'ı Azerilere vermek bence kötü bir fikir. ABD Ermenistan'a yaptığı yardımı geçen seneden daha aza indirmemeli. Azerilere yapılan yardım azaltılmalı."