WASHINGTON (İHA) - ABD Kongresi'nde düzenlenen bir toplantıda, Türkiye'deki Ortodoks Kilisesi'nin sistematik istimlakın bir kurbanı olduğu iddia edildi. Avrupa güvenlik ve işbirliği konuları ile ilgilenen ABD Komisyonu tarafından düzenlenen toplantıda, Rum Patrikhanesi'nin Türkiye'de içinde bulunduğu statü ile ilgili endişeler dile getirildi.
ABD'li Milletvekili Christopher H. Smith'in açılış konuşması ile başlayan toplantıda Smith, ABD Kongresi'nde Türk hükümetinin Ortadoks Kilisesi'nin varlığını zayıflatmaya çalışmasından endişe duyulduğunu öne sürdü. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlama tarihi aldığı bir zamanda dini özgürlükler ve Ortodoks Kilisesi ile ilgili konuların uluslararası toplum tarafından dikkatle incelendiğinin altını çizen Smith, Türk hükümetinin tutumunu eleştirdi.
Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden eğitim ve öğretime açılmayışı, Türkiye'de yaşayan Rum vatandaşların malları, kiliselerin retorasyonu ve Patrikhanenin ekümenlik sıfatının tanınmayışı gibi başlıklara dikkat çeken Smith, Türk hükümetini, en kısa zamanda AB reform programına devam çerçevesinde Ortodoks vatandaşlarına destek olması ve politikalarını AGİT kurallarıyla bağdaştırması konusunda uyardı.
Toplantıda konuşan Ortadoks Kilisesi'nin ABD'deki Lideri Demetrios ise, Türkiye'nin, ABD'nin tüm ısrarlarına rağmen Ruhban okulunu açmamakta direndiğini, ekümenlik sıfatını reddettiğini söyledi ve Patrikhaneye ait mülklere el konulduğunu öne sürdü. Kendilerinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğine de dikkat çeken Demetrios, AB üyeliğinin sadece Türkiye'deki azınlıklara değil, Türk hükümetine de büyük yarar sağlayacağına inandığını belirtti.
Toplantının bir diğer konuşmacısı ise, ABD'nin saygın Musevi liderlerinden Rabbi Arthur Schneier'dı. Schneier, Rum Patrikhanesi'nin yasal sıfatının tanımıyla ilgili bir sorun yaşandığını belirterek, "Türk hükümeti, Patrikhane'nin Tüm dünyada gördüğü saygıyı kendi avantajına kullanmalı" diye konuştu. Tüm dünyada Patrikhane'nin saygınlığının bilindiğini ve Türkiye'nin bu saygınlıktan büyük yarar sağlayabileceğini söyleyen Schneier, Ruhban Okulu'nun Patrikhane için hayat bağı olduğunu ve açılması gerektiğini ileri sürerek, "Türkiye, dini azınlıklarına özen göstermeli, uluslararası topluma, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını göstermek için liderlik rolü üstlenmeli" şeklinde konuştu.
Toplantının diğer konuşmacıları arasında yer alan Kiliseler Ulusal Konseyi Genel Sekreteri Bob Edgar ve Washington'daki Katolikler'in lideri Kardinal Theodore McCarrick de, Türkiye'ye, azınlıkların dini haklarına saygı göstermesi konusunda çağrıda bulundu. Konuşmacılar, Türk hükümetinin patrikhaneye yönelik politikalarını değiştirmesini isterken Kardinal McCArrick, "Bütün dünyanın gözü Türkiye'nin üzerinde. Türkiye bir adım atacaksa şimdi atmalı. Yoksa bir daha böyle bir an yakalamak mümkün olmayabilir" ifadelerini kullandı.