Arjantin hükümetinin ABD'li fon yöneticilerine olan tahvil borcunu, borç yapılandırılmasına gidilmeden ödemesi gerektiğine hükmeden mahkeme, Arjantin'in kararı uygulamaması üzerine "Mahkeme kararına itaatsizlik yapılıyor" dedi.
Arjantin 2001'deki moratoryum ilanı sonrası ödenmeyen tahvil borçları için yatırımcılarla masaya oturmuş ve borç geri ödeme takvimini uzatan ve faiz borcunu düşüren bir plan üzerinde müzakerelerde bulunmuştu.
Kreditörlerin büyük kısmı Arjantin'in teklifini kabul etse de, ABD'de bir grup fon yöneticisi şirket Arjantin'in borç yapılandırma planına karşı çıkmıştı.
Tüm kreditörler anlaşmadığı sürece borç yapılandırması gerçekleşemiyor.
Bu nedenle elinde 1,5 milyar dolar Arjantin tahvili tutan ve anlaşmaya yanaşmayan iki ABD'li fonun itirazı nedeniyle Arjantin 100 milyar dolar tutarındaki toplam borcunu da yapılandıramıyor.
"Akbaba fonlar"Arjantin'İn ABD'li fonlarla anlaşmazlığı ABD'de mahkeme salonlarına taşınmış ve görülen davanın sonucunda hakim Thomas Griesa, fonların 'tam geri ödeme' talebini yerinde bıularak Arjantin'i borcu ödemesi gerektiğine hükmetmişti.
Arjantin hükümeti ise ABD'li fonları "Akbaba fonlar" diye tanımlayarak ülkenin zayıf döneminden faydalanarak kâr etmeye çalışan 'fırsatçılar' olduğunu iddia etmişti.
Temmuz ayındaki mahkeme kararının ardından 2001'de satılan tahvillerin tümünün geri ödemesi aksayan Arjantin bu nedenle teknik olarak temerrüde düşmüş durumda.
Mahkemeden açıklamaABD mahkemesinden yapılan son açıklamada, "Arjantin hükümeti kasıtlı biçimde mahkem kararına uymuyor. Mahkemeye itaatsizlik ediyor" dedi.
Arjantin ise ABD mahkemesinin usülsüzlük yaptığını iddia ediyor.
Ülkenin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada, "Hakim Griesa aldığı kararlarla uluslararası hukuku ihlâl ediyor. Mahkemeye itaatsizlikle suçlanmak içişlerine müdahale sayılır" dedi.