Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nda yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ve Türk özel kuvvetlerinin El Bab'ı terör örgütü IŞİD'den (DEAŞ) almasıyla, ilçe çevresinde bir anda olağanüstü hareketlilik oluştu. Suriye ordu birlikleri El Bab'ın güneyinden kuzeye doğru ilerleyerek Menbiç sınırına dayandı ve YPG'lilerle çatıştı. Çatışmanın ardından Suriye askerleri, ÖSO, terör örgütleri YPG ve IŞİD'in kesiştiği nokta ortaya çıktı.
Amerika’nın Sesi’nin Kobani’de bulunan muhabirinin iddiasına göre; ABD, Kuzey Suriye’deki bazı birliklerini bugün Menbiç etrafına yerleştirdi. Zırhlı araçlar ve ağır silahların bulunduğu ABD birliğinin Menbiç’in kuzey ve batısına yarleştirildiği belirtildi. ABD'nin, Menbiç’e yönelik olası bir operasyona karşı güçlerini bu kentin çevresine konuşlandırdığı öne sürülürken, bir süre önce Kobani’yi ziyaret eden ABD’li General Joseph Votel’in yerel güçlere Menbiç’in koalisyonun koruması altında olduğunu ve koruma sözü verdiği belirtildi.
ABD ASKERLERİ, YILANLI KÖYÜNÜN HEMEN KARŞISINDA YPG'LİLERE EĞİTİM VERİYOR
PKK'nın Suriye kolu YPG'ye eğitim veren ABD askerleri, Menbiç'in batısında; ÖSO'nun kontrolündeki Yılanlı köyünün hemen karşısında fotoğraflandı. Görüntü, YPG'ye yakın hesaplar tarafından sosyal medyada paylaşıldı.
ATEŞ ÇEMBERİ ORTAYA ÇIKTI: ÖSO, YPG VE IŞİD MEVZİLERİNİN KESİŞTİĞİ NOKTA
Esad rejimine bağlı ordu birlikleri güneyfdeki pozisyonlarından ayrılarak, kuzeyde hem ÖSO hem de daha kuzeydoğuda bulunan PKK'nın Suriye uzantısı YPG'lilerle karşı karşıya geldi.
Askerler ilk kez Menbiç sınırına dayanınca, ortaya ÖSO, terör örgütleri YPG ve IŞİD'in mevzilerinin kesiştiği nokta çıktı.
IŞİD'LİLERİN KAPANA KISILDIĞI KÖY: KAÇACAK HİÇBİR YERLERİ YOK
Batıda kalan son IŞİD teröristleri ise, daha güneydeki Bayraktar köyünde sıkıştı. Köyün güneyi ve doğusunu Suriye askerleri, kuzey ve batısını ÖSO güçleri sardı. Köy tamamen izole edildi ve teröristlerin kaçacak hiçbir yerleri yok.
Şu anki mevcut haritada, terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin batısından neredeyse tamamen sökülüp atıldığı görülüyor.
Terör örgütünün batıdaki en büyük merkezi El Bab, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da örgüt temizlendi.
TÜRKİYE İÇİN FARKLI BİR HARİTA ORTAYA ÇIKTI
Suriye ordusunun kuzeyde IŞİD militanları karşısında elde ettiği ilerlemeyle, ülkenin batısında hükümetin egemen olduğu bölgelerle kuzeydoğuda Kürtlerin elindeki bölge arasında yeni bir bağlantı yolu açılmış oldu. Bu gelişme, Türkiye sınırına yakın bölgede süren çatışmalar için farklı bir harita yaratıyor.
Ordu eğer ilerlemesini sürdürebilirse, Suriye'deki petrolün yüzde 70'inin ve zengin tarım alanlarının bulunduğu kuzeydoğu ile, sanayinin kurulduğu batı arasında önemli bir ticaret hattı kurulmuş olabilir.
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın en karmaşık mücadele alanları ülkenin kuzeyinde yeralıyor.
Suriye ordusunun ilerleme kaydettiği bölge, Türkiye'nin ılımlı Suriyeli muhaliflerle birlikte hem IŞİD'i hem de Kürt militanları sınırdan uzaklaştırmak için mücadele verdikleri bölgenin güneyinde.
Suriye askerleri artık Kürt YPG militanlarının hakim olduğu alanın tam ucuna yaklaşmış durumda.
YPG şimdiye kadar Suriye hükümet güçleriyle karşı karşıya gelmemeye dikkat ediyordu.
YPG'ye karşı olanlar, Kürt grubunu iç savaşta Şam yönetimi ile işbirliği içinde olmakla suçluyor. Türkiye ise, PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle YPG'yi "terör örgütü" olarak tanımlıyor.
YPG'nin hakim olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Talal Silo Reuters'a yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun ilerlemesinin, bölge halkı için yararlı olacağını söyledi.
Silo, "Ticaret açısından ve siviller için bu çok iyi bir şey çünkü artık kuzeydeki tüm kırsal bölgelerle bağlantı kurulmuş oldu" dedi.
Silo, artık SDG denetimindeki Menbiç kentinden Halep'e doğrudan bir yol açıldığını ve bu yolun "Hem SDG hem de rejim güçlerinin elindeki topraklardan geçtiğini" söyledi.
Suriye ordusu son günlerdeki ilerlemesi hakkında bir açıklama yapmadı ancak devlet medyası elBab kasabasının güneyindeki Fikha el Sagira köyünün el Bab'ın güneyine doğru yayılan ordu birliklerinin eline geçtiğini bildirdi.
El Bab, IŞİD militanlarına karşı aylardır süren mücadeleden sonra geçen hafta Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) eline geçmişti.
El Bab'ın güneyini ele geçiren Suriye ordusu ise Türkiye ve müttefiki ılımlı isyancıların güney yönünde ilerlemesini engellemek istiyor.
Türkiye'nin Fırat Kalkanı harekatına katılan ÖSO güçleri dün el Bab'ın doğusunda bir dizi köyü ele geçirdiklerini açıkladılar.
YPG denetimindeki kuzeydoğuda Kamışlı ve Haseke kentleri hâlâ Suriye hükümetinin elinde. YPG ise Halep kentinin bazı bölgelerinde egemen.
Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonuyla müdahale etmesi YPG'nin kuzeydoğu Suriye'de ilan ettiği iki özerk bölgeyi, kuzeybatıda bulunan bir üçüncü özerk bölge ile birleştirme planlarını bozdu.
Suriye'deki Kürt gruplar ve müttefikleri, kurulmasını istedikleri bir federal sistem içinde, özerklik istiyorlar. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise bu fikre karşı.
ERDOĞAN'DAN YPG AÇIKLAMASI
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyareti öncesinde İstanbul'da havalimanında düzenlediği basın toplantısında Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı operasyonu ve olası Rakka operasyonuna ilişkin şunları söyledi:
*Suriye'de PYD ve YPG'den kimseyle beraber olmamız mümkün değil, bunlarla beraber mücadeleye girmeyiz
*Şimdiki safha daha önce belirlediğimiz Menbiç'tir; Fırat'ın doğusuna PYD-YPG'nin geçmesi gerekir, halen geçmiş değiller
*Bundan sonraki süreçte DEAŞ ile olan mücadelede eğer müttefiklerimiz samimiyse beraber hareket ederiz
*Türkiye olarak bizim buralarda (Suriye'de) kalma gibi bir derdimiz ve amacımız yok