HABER

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde gösteriler sürüyor

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Irak'ta İran'a yakın grupların ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önündeki gösterileri ikinci gününde de devam ediyor. Öte yandan, İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi örgütü, milislerine ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünden çekilmeleri çağrısında bulundu.

Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları üssüne ABD tarafından düzenlenen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, dün sabah saatlerinde Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. ABD karşıtı sloganlar atan protestocular, Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD elçiliğinin duvarını ateşe vermiş ardından kapısını kırarak elçiliğe girmiş ve binaya zarar vermişti.

TRUMP, İRAN'I SUÇLADI

Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliğe düzenlenen saldırıyla ilgili doğrudan İran'ı suçlamıştı.

GÖSTERİLER İKİNCİ GÜNDE DEVAM EDİYOR

Irak'ta İran'a yakın grupların ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önündeki gösterileri ikinci gününde de devam ediyor. ABD karşıtı sloganlar atan göstericileri dağıtmak için alana zaman zaman göz yaşartıcı gaz ve ses bombası atılıyor.

Atılan gazdan etkilenenler ambulanslarla çevredeki hastanelere taşınıyor. Yeşil Bölge çevresindeki üst düzey güvenlik önlemleri devam ederken, hükümet yetkilileri ve Haşdi Şabi'ye yakın çevreler dışında basın dahil kimsenin bölgeye girişine izin verilmiyor.

ÖRGÜTTEN 'ÇEKİLİN' ÇAĞRISI

Irak'ta İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi örgütü, milislerine ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği önünden çekilmeleri çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

İran'a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah örgütü Irak'ın Kerkük bölgesindeki koalisyon güçlerine bir saldırı düzenlemiş, saldırı sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, dört Amerikan askerinin yanı sıra iki Irak askeri de yaralanmıştı.

Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı, Hizbullah Tugaylarına ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurduklarını duyurmuştu.

Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını duyurmuştu.

Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Hizbullah Tugayları ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

UZMAN İSİM SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ

Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarlarının ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine düzenlediği baskın, içeride ve dışarıdaki bir kesimde şok etkisi yaratırken, yaşananların ülkedeki siyasi süreci de etkileyeceği belirtiliyor.

Iraklı siyaset uzmanı Ali es-Suheyl, elçilik baskınının muhtemel siyasi ve toplumsal yansımalarını değerlendirdi.

Başkent Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine yönelik girişimi şaşkınlıkla takip ettiklerini söyleyen Suheyl, "Şii silahlı grupların taraftarlarının kapalı olan korunaklı Yeşil Bölge'ye girmesi ve ABD Büyükelçiliğini basması hem hükümet hem de yabancı misyon temsilciliklerinde şok etkisi yarattı. Bu grupların, ABD'nin Hizbulah Tugayları'na düzenlediği saldırıya Amerikan üslerine yönelik bir saldırıyla karşılık vermesi bekleniyordu. Ancak bu şekilde ellerini kollarını sallayarak büyükelçiliğe kadar girmeleri sürpriz oldu." ifadelerini kullandı.

Şii milis grupların İran'ın desteğini alarak ABD Büyükelçiliğine girmesiyle bazı mesajlar verilmek istendiğini belirten Suheyl, şunları kaydetti:

"Bu grupların ABD Büyükelçiliğine girmesi, söz konusu silahlı grupların Irak'ta hala güçlü bir tabanı olduğunu ve İran'ın da hala Şiiler arasındaki popülaritesini koruduğunu gösteriyor. Büyükelçilik binasına yazılan '(Kasım) Süleymani liderim' ibaresi de bunu gösteriyor."

Suheyl ayrıca Şii milis güçlerin elçilik baskınının, bu oluşumların yabancı misyon temsilciliklerine istedikleri zaman zarar verebilme gücüne sahip olduklarını da ortaya koyduğunu savundu.

Elçiliği basan grupların binanın tam olarak içine girmeyi tercih etmediğine dikkati çeken Suheyl, bunun nedenini ise "içeri girdikleri takdirde ABD askerlerinin kendilerine silahla karşılık verilebileceği endişesi" şeklinde açıkladı.

"YENİ BAŞBAKANI SEÇEMEME KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİR"

Suheyl, ülkesinin İran ile ABD arasındaki çekişme sahası haline geldiğini vurgulayarak, "İran ile ABD arasındaki çekişme ve savaşın kurbanları ne yazık ki Iraklılar oluyor. Eğer güçlü bir başbakana sahip olunsaydı insanların bu şekilde Yeşil Bölge'ye girişine izin verilmezdi." diye konuştu.

Yaşananların yeni başbakanın belirlenmesine ilişkin süreci de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Suheyl, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu durum devam eden yeni başbakanı seçememe krizini daha da derinleştirir. ABD, İran'a yakın bir adayın başbakan seçilmesine asla izin vermeyecek ve seçilecek başbakandan bir daha bu tür saldırıların yaşanmaması için teminat alacak. Bu da sürecin daha da uzayacağı anlamına geliyor."

Suheyl, ABD'nin İran'a yönelik hamlesine dair ise "ABD yönetimi İran'a, Irak'ın içinde değil Suriye ve Yemen'de desteklediği gruplara saldırarak da zarar vermeyi seçebilir." öngörüsünde bulundu.

IRAK'TAKİ BAŞBAKANLIK KRİZİ

Irak'ta 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Başbakan Adil Abdulmehdi 29 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak geçen süreye rağmen ülke hala yeni başbakanını belirleyemedi.

Son olarak Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 26 Aralık'ta İran'a yakın Bina Koalisyonu'nun başbakan adayı Esad İdani'ye hükümeti kurma görevi vermeyeceğini ve bu yöndeki baskıların devam etmesi halinde istifaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler