Beyaz Saray, Bağdat'ı 10 yıl önce kabul ettiği anlaşmalara uymaya çağırırken, Dışişleri Bakanlığı da sorunun silah denetimi değil, Irak'ın Güvenlik Konseyi kararlarınca silahlardan arındırılması olduğunu açıkladı.
Irak Enormasyon Bakanı Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin çalışmalarını tamamladığını öne sürerek Başkan Bush'u Saddam Hüseyin'i devirme çabalarına destek sağlamak için silah denetimi konusunda yalan söylemekle suçlamıştı.
Beyaz Saray sözcüsü Scott McCellan, Amerika ve uluslararası topluluğun bu konudaki görüşünün açık olduğunu vurgulayarak Irak'ı 10 yıl önce kabul edilen anlaşmalara uymaya çağırdı. McCellan, Başkan Bush'un Teksas'taki tatilini izleyen gazetecilere Bağdat ile yeni görüşmelere ihtiyaç olmadığını ve Irak'ın ne yapması gerektiğini bildiğini söyledi.
Başkan Bush, sürekli Irak'ı kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlar geliştirmeye çalışmakla suçluyor. Bağdat'taki rejimin mutlaka değişmesi gerektiğini bildiren Bush, bu hedefe ulaşmak için her seçeneği deneyeceğini vurguluyor. Dışişleri Bakanlığı da Saddam Hüseyin'i BM silah denetçilerine izin verme ve kitle imhla silahlarını yok etme konusundaki yükümlülüklerinden kaçınmaya çalışmakla suçladı.
Bakanlık sözcüsü Philiph Reeker, Irak'ın yükümlülüklerinden kaçınmak için her zaman bir bahane aradığını belirterek sorunun denetim değil uluslararsı kuruluşlarca doğrulanmış bir silahsızlanma olduğunu, Irak'ın silahlardan arındırılması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) ise, Irak Enformasyon Bakanının açıklaması konusunda doğrudan bir yorumda bulunmadı. BM sözcüsü Fred Eckhard, örgütle Irak arasındaki son haberleşmenin Genel Sekreter Kofi Annan'ın geçen hafta Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri'ye gönderdiği mektup olduğunu açıkladı. Annan'ın mektubunda Bağdat hükümetine Güvenlik Konseyi kararlarınca silah denetçilerinin dönüşüne izin vermesi gerektiğini vurguladığını belirten sözcü, Irak'tan hala resmi bir yanıt beklediklerini söyledi.
Güvenlik Konseyi kararları, Irak'a 1990'da Kuveyt'i işgali sırasında konan ambargonun ancak silah denetçilerinin tüm kitle silahlarının yok edildiğine ilişkin rapor vermesinden sonra kaldırılmasını öngörüyor. Irak, 1998 yılında ülkeyi terk eden silah denetçilerinin dönüşüne bir daha izin vermedi.