HABER

ABD Savunma Bakanı Mattis Türkiye'ye geliyor: Masada 5 konu var

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

ABD Savunma Bakanı, 'kuduz köpek' olarak tanınan James Mattis bugün Türkiye'ye geliyor. Ziyaretin nedenine ilişkin kulislerde Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde ve Irak’ta yapılanan PKK yuvalarına karşı yapmayı planladığı harekatın ABD’yi paniklettiği, bu nedenle İran ve Kuveytli yetkililerin yaptığı kritik ziyaretlerin ardından ABD Savunma Bakanı James Mattis'in 'PKK'ya kalkan olmak ve Türkiye’nin olası harekatını geciktirecek önerilerde bulunmak' amacıyla geldiği konuşuluyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis; Ürdün, Bağdat ve Erbil’in ardından bugün Ankara’ya geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Bağdat ve Erbil’de temaslarda bulunacak.

MASADA İSE 5 BAŞLIK VAR

ABD 25 Eylül’de Iraklı Kürtlerin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun ertelenmesi için Erbil’e baskı yaparken, masada Türkiye açısından beş önemli başlık daha söz konusu.

Mattis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

PKK'YA OPERASYON YAPACAKLAR MI? İRAN'DAN ERDOĞAN'A YANIT

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İran'la ortak operasyonunun olası olduğuna' işaret eden açıklamasına yanıt veren İran Devrim Muhafızları Ordusu, Türkiye ile PKK'ya karşı ortak operasyon gerçekleştirme niyetinde olmadıklarını açıkladı.

RAKKA SONRASI SÜREÇ KONUŞULACAK

Görüşmede Suriye’deki son gelişmelerin ele alınması beklenirken, özellikle ABD tarafından terör örgütü PKK/PYD’ye verilen silah desteği ve Rakka sonrası süreç masada olacak.

OYALAMA PLANI

Mattis, İran ile PKK’ya ortak harekat hazırlıklarının konuşulduğu günlere denk gelen ziyarette, terör örgütüne yeni bir koruma kalkanı oluşturmaya çalışacak. Türkiye’nin son dönemde İran ve Rusya ile sürdürdüğü operasyonel görüşmelerin hayata geçmesini önlemeyi hedefleyen Mattis, PKK’ya müdahalede Türkiye’yi bir kez daha oyalamayı planlıyor. Mattis’in, sunacağı yeni önerilerle Türkiye’nin olası harekatını geciktirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklara göre bu yoğun trafiğin gündeminde şu beş başlık var:

1- KÜRT REFERANDUMU

Çavuşoğlu, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Başbakan Haydar el-İbadi’nin de aralarında bulunduğu isimler ve Iraklı Türkmen siyasetçilerle biraraya gelmesinin ardından geçeceği Erbil’de, bağımsızlık referandumunda ısrar eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşecek. Çavuşoğlu, Barzani’yi referandumda Irak’ı içsavaşa sürekleme tehlikesi olduğunu hatırlatıp, bunun bölgeyi de tehlikeye sokacağını vurgulayacak. Çavuşoğlu Bağdat’a da Erbil yönetiminin ekonomik ve petrol satışlarındaki taleplerinin yerine getirilmesi mesajını iletecek.

2- PYD’YE VERİLEN SİLAHLAR

Mattis, dün Bağdat ve Erbil’deki temaslarda bulundu. Bağdat ile DEAŞ’a karşı işbirliğini ele alan Mattis, Erbil’de Barzani yönetimine 25 Eylül referandumunun zamansız olduğu, DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği gerekçesiyle ertelenmesi yolunda baskıda bulundu. Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilecek ve Genelkurmay Karargâhı’nda temaslarda bulunacak olan Mattis’i bekleyen konulardan biri de ABD’nin Rakka’ya yönelik operasyonda PYD/YPG güçleri ile işbirliği. Türkiye, PYD/YPG’nin silahlandırılmasına karşı olan tutumunu bir kez daha dile getirip, PYD’ye verilen ve PKK’da ele geçirilen silahlarla ilgili bilgi verecek.

3- NET MESAJ

Mattis ile ele alınacak konulardan bir diğeri Türkiye sınır hattındaki İdlib ve Afrin’deki gelişmeler olacak. PYD/YPG hakimiyetindeki Afrin’den Türkiye’nin toprak bütünlüğüne tehdit olması durumunda buna askeri müdahaleyle karşılık verme kararlılığı Mattis’e iletilecek. Aynı şekilde İdlib’de El Kaide bağlantılı unsurların bahane edilerek bu bölgenin PYD/YPG güçlerine teslim edecek bir operasyonun kabul edilemeyeceği vurgulanacak.

4- TELAFER OPERASYONU

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Bağdat ziyaretinde Türkmen kenti Telafer operasyonunda etkin rol oynayan Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin konuşulması da bekleniyor. Ankara, İran’ın destek verdiği Haşdi Şabi’nin bölgedeki Sünnilere karşı mezhepçi tutumundan endişe ediyor. Görüşme, Haşdi Şabi’nin dün Telafer’in üç semtini kontrol altına aldığının açıklanması ertesine denk gelecek.

5- İRAN'LA OPERASYON

Mattis’in Ankara, Çavuşoğlu’nun Bağdat temaslarında Türkiye ile İran’ın PKK ve PJAK unsurlarına yönelik ortak operasyon düşüncesi de gündeme gelebilir. İran Genelkurmay Başkanı’nın Ankara ziyaretinde konu konuşulmuş olsa da, İran’ın olası bir operasyonda Haşdi Şabi’yi devreye sokma planı Ankara’da kabul görmüyor.

ABD'DEN YPG-PYD'YE VERİLEN DESTEKLER DE KONUŞULACAK

ABD Savunma Bakanlığı’nın terör örgütü PKK’ya verdiği açık desteğin faturası, savunma bakanlığının bütçe taslağına girdi. Terör örgütü PKK’nın, ABD özel kuvvetlerinin kullandığı son teknoloji gelişmiş mühimmat ve silahlar ile donatıldığı 2018 bütçe raporundaki detaylar ile adeta resmileşti. Bütçe taslağında ABD’nin PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’ye verdiği silahların detaylı listesi yer aldı. Teröre verilen bu desteğin arkasında ise ABD Savunma Bakanı James Mattis’in imzası bulunuyor. Silahların içerisinde ise birçok anti tank füzesi, yüksek teknolojili silahlar ve binlerce roketatar yer alıyor. Ayrıca gönderilen mühimmat içerisinde PKM (BİKİSİ), DShK (DOÇKA), RPG-7, AT4 ve SPG9, havan ve AN/PVS gece görüş gözlüğü de bulunuyor.

TÜRKİYE BOMBALADI, ABD KORUDU

Teröre desteğini gizlemeyen ABD, Türkiye’nin PKK’ya bomba yağdırdığı Mayıs ayında PYD-PKK’ya son dönemlerin en büyük sevkiyatını yaptı. 48 askeri araç ve 250 askerden oluşan konvoy, örgüte destek için yola çıktı. Türkiye’nin, Suriye’nin Karaçok bölgesindeki PKK hedeflerini vurmasının hemen ardından terör örgütüne 22 TIR silah, mühimmat ve araç desteği sağladı. Bu skandalın ardından, sınır hattındaki TSK unsurlarını hedef alan terör saldırılarında Amerikan yapımı TOW füzesi kullandığı ortaya çıktı.

AFRİN PLANI PANİKLETTİ

Türkiye’nin Afrin’e harekat hazırlığı ABD ve onun kara ordusu PKK’yı panikletti. Suriye’nin kuzeyinde devlet kurdurmak istediği terör örgütüne 3 aydır 1100 TIR’dan fazla cephane sevk eden Pentagon, PKK işgalindeki Afrin’in güney komşusu İdlib’e saldırı hazırlığı yapıyor. ABD güçleri Ayn el-Arab, Tel Abyad ve Rimeylan’da kurduğu üslerden sık sık insansız hava araçları (İHA) kaldırarak bölgede muhaliflerin durumuna ilişkin ayrıntılı istihbarat topluyor.

PENTAGON’UN YENİ OYUNU

Ankara, Suriye’nin kuzeyini DEAŞ bahanesiyle PKK’ya teslim eden Pentagon’un yeni oyununu dikkatle takip ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin doğusundaki Fırat Kalkanı bölgesine sürekli yığınak yaparken, Afrin güneyindeki İdlib’de Özgür Suriye Ordusu’na bağlı gruplara desteğini de hızlandırdı. ABD’nin PKK’ya, Türkiye’nin de ÖSO’ya sevkiyatı devam ederken, Çankaya Köşkü’nde önemli bir zirve gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki zirveye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı. Edinilen bilgiye göre zirvede, ABD’nin İdlib’i işgal bombardımanına başlaması halinde Türkiye’nin cevabının ne olacağı tartışıldı.

TERÖR KORİDORU İÇİN SEFERBER

Suriye’de ABD’nin desteği ile 500 kilometrelik terör koridorunu oluşturan PKK/PYD, Türk hava sahasını tehdit etmeye başladı. Terör koridorunun kalıcı olmasını amaçlayan ABD’nin 70’ten fazla Rus yapımı SA-18 tipi uçaksavar füzesini gizlice Suriye PKK’sı PYD’ye teslim ettiği belirlendi. Bu silahlar Suriye’de farklı noktalara yerleştirildi. Kamışlı, Dirbesiye, Tel Abyad, Ayn-el Arab ve Afrin’deki füzeler saldırıya hazır halde bekletiliyor. ABD’nin gönderdiği füzelerin büyük bölümü Rakka’ya bağlı Ayn İsa’da örgüte verildi. Füzelerin bir kısmı buradan Kandil’e sevk edildi. Türkiye’nin Afrin’e harekât düzenlemesi noktasındaki kararlığı üzerine örgüt bu silahları Suriye sınırında işgal altında tuttuğu Kamışlı, Dirbesiye, Tel Abyad, Ayn-el Arab ve Afrin’e gönderdi. Örgüt, Afrin’e bağlı Cinderes ve Racon bölgelerinde iki noktada Türkiye’den gelebilecek hava harekâtlarına karşı da önlem aldı. Bu füzelerle Türk helikopterleri ve askeri uçakların hedef alınması talimatı verildi. Diğer noktalarda ise alçak uçuş halinde olan helikopter ve uçaklara karşı füze saldırısı hazırlığı yapıldı.

TÜRKİYE İRAN'LA PKK OPERASYONU YAPACAK MI?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Biz, yurt dışında operasyon düzenlemiyoruz. Ancak İran topraklarında nüfuz kurmaya çalışacak her türlü kişi ve gruba karşı koyacağız. İran'da terör saldırısı düzenlemeye yönelik tüm girişimlere karşılık vereceğiz" ifadelerine yer verildi.

İran Devrim Muhafızları, ülke sınırları dışında kapsamlı operasyon planlanmadığını da vurguladı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Genelkurmay Başkanı'nın yaptığı ziyarete ilişkin, "Tehdit unsuru haline gelmiş

olan terör örgütlerine karşı İran ile müşterek hareketin yapılması her an gündemde" şeklindeki açıklaması PKK'ya karşı Kandil ve Sincar'da ortak operasyon mu gerçekleşecek" sorusunu gündeme getirmişti.

İran Genelkurmay Başkanının Ankara ziyaretinde terör örgütünün kamplarına ortak harekat planlandığı iddialarına da yanıt veren Erdoğan'ın açıklaması şöyleydi;

Bu ziyarette, sınırdaş ve özellikle de aynı inancın mensupları olarak, tehdit unsuru haline gelmiş olan bu terör örgütlerine karşı, İran'la böyle bir müşterek hareketin yapılması her an gündemde. Bu dayanışma, iki Genelkurmay başkanı arasında görüşülmüş ve nasıl bir çalışma yürütebilir, bunun diplomatik boyutu ne olabilir, bunların hepsini aramızda görüştük. Benim kabulümde de kendilerine, bunun daha geniş anlamda nasıl olması gerekir, bunların hepsini aramızda görüştük. Çalışmalar devam edecek. Çünkü PKK terör örgütünün İran'daki ayağı biliyorsunuz PJAK. Bunların sürekli İran'a da bizlere de verdikleri zararlar var. Bu tehditler, her iki ülkenin dayanışması halinde çok daha farlı bir şekilde, çok daha kısa zamanda, bir neticeye ulaşır düşüncesinden hareketle bu çalışmaları yapıyoruz, yapacağız. Temenni ederim ki, buralardan başarılı neticeleri alırız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler