HABER

ABD Senatosu oturumundan notlar

ABD Senatosu'nda yapılan Irak oturumu ikinci ve son gününde de Irak'a karşı bir operasyon yapılıp yapılmaması konusunu tartıştı.

ABD Senatosu oturumundan notlar

Oturumda tanık olarak dinlenen uzmanlar tarafından da olası bir operasyonun lehinde ve aleyhinde bir çok fikir öne sürüldü. Irak'a karşı bir operasyon yapılması fikrinin en ateşli savunucuları arasında eski başkanlardan Ronald Reagan döneminde savunma bakanlığı yapmış olan Caspar Weinberger yer aldı. Saddam'ı devirmek için hızlı ve kararlı bir askeri operasyon düzenlenmesini savunan eski bakan, "Saddam, Körfez Savaşı'nda ordularını darmadağın ettiğimiz zaman kabul ettiği her koşulu çiğnedi. Kendisi güvenilmez bir lider ve ABD'nin de affedemeyeceği bir düşman" diye konuştu. Weinberger, ABD'nin Irak'a bir operasyon halinde müttefiklerinden destek bulamaması ihtimalinin de önemsiz olduğunu vurgulayarak. "Saddam'ı devirme operasyonunu yalnız yapmak zorunda kalırsak bırakın öyle olsun" dedi.

Weiberger'in aksine eski Başkan Bill Clinton'ın ulusal güvenlik danışmanı Samuel Berger ise dikkatli olunması çağrısında bulundu. ABD'nin, bir savaş halinde Irak'a komşu ülkelerin ne kadar etkileneceği, hangi ülkelerin bir operasyonu desteklediği, Saddam'ın yerine kimin geçebileceği, yeni bir hükümetin ne kadar yardım gereksineceği ve bunun için kimin parayı vereceği konularını dikkatle düşünmesi gerektiğini belirtti. Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne konuşan Berger, "Eğer bu isi doğru yapmazsak sonuç Saddam'dan da kötü olabilir. BM ile işbirliği yapılması halinde uluslararası destek de artar" dedi. Uluslararası desteğin her halükarda gerekli olduğunu vurgulayan Berger, ABD'nin yabancı üsleri kullanma zorunluluğunu ve daha da önemlisi operasyon ve sonrası için diğer ülkelerden maddi destek gelmesi gerekliliğinin altını çizdi. Berger, "Koalisyon tek kişilik olursa fatura da tek kişiye çıkar" diye konuştu.

Oturuma katılan Ortadoğu uzmanı ve yazar Phebe Marr ise Irak'ın ülkede yaşayan sunni, Kürt ve şii nufusa rağmen bir operasyon sonrası bölünmesi ihtimalinin düşük olduğunu söyleyerek, Saddam devrildikten hemen sonra yerine yeni bir lider getirilmezse ülkedeki grupların özellikle petrol yataklarının yönetimi konusunda bir iktidar kavgasına girebileceğini, böyle bir durumun ise Türkiye ya da Iran'ın müdahalesi ile sonuçlanabileceğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler