NEW YORK(ANKA) - 19 yıldır ABD'de yaşayan ve hepsi ABD vatandaşı olan üç çocuk babası Türk imam Kadir Gündüz'ün sınır dışı edilmek istenmesi, New York Times'de haber oldu. Gündüz için "İslami lider" nitelemesi yapan gazete, sınır dışı etme girişiminin üzüntü yarattığını yazdı.
48 yaşında imam Kadir Gündüz'ün 1988 yılından beri yaşadığı ABD'den sınır dışı edilmek istendiği belirtildi. Aralık başında Pittsburg'da gözaltına alınan Gündüz'ün, bunun ardından York bölgesinde bir cezaevine konulduğu, ancak göç konularına bakan bir yargıcın, 5 bin dolarlık kefaleti ile 19 Aralık'ta Gündüz'ü serbest bıraktığı kaydedildi.
-"HEM MÜSLÜMANLAR, HEM DE DİĞER İNANÇLARDAN İNSANLAR ÜZÜLDÜ"
New York Times gazetesi, "Pittsburg'daki İslami lider" olarak nitelendirdiği Gündüz'ün başına gelenleri haber yaptı. Gazete, Gündüz'ün 19 yıldan beri ABD'de yaşadığına dikkat çekerek şunları yazdı:
"İmam Kadir Gündüz olayı, sadece Müslüman liderlerini değil, aynı zamanda, göç yetkililerinin, 11 Eylül saldırılarından sonra dini personel konusunda sert bir tavrı takınarak sınır dışı edilme işlemlerini başlatmak için en küçük hatasını aradıklarını söyleyen diğer inançlardan insanları da üzdü."
ABD İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Vatandaşlık ve Göç Hizmetlerinin dini personele verilen vizeleri konusunda daha ayrıntılı bir inceleme yaptığını ancak bunun 11 Eylül ile bir ilişkisinin bulunmadığını söylediklerini belirten gazete, söz konusu dairesinin bir yetkisinin, yapılan bir araştırma sonucunda yüzde 33 oranındaki sahtekarlığı ortaya çıkarttıkları sözlerini de aktardı.
Gazete, Gündüz'ün çalışma izni ve daimi oturma başvurusunun reddedilmesinde, Gündüz'ün imam olarak görev yaptığı Pittsburg'daki İslam Merkezi'ndeki "statüsünün, başvuruyu yaptığı 2000 yılına göre önemli ölçüde değiştiği"nin belirlenmesinin etkili olduğunun ifade edildiğini kaydetti.
Söz konusu yılların arasında Gündüz'ün, merkezin idare işlerini yürüten baş imam pozisyonundan ayrılarak imam olarak kalmakla birlikte tutuklu ve hükümlülere yönelik bir programın başına geçtiğinin yazan gazete, Gündüz'ün avukatının ise, söz konusu görev değişikliğinin teknik olduğunu, Gündüz'e daimi oturma izninin verilmesini engellememesi gerektiği açıklamasına da yer verdi.
Bu arada, Gündüz'ün doktora öğrenci vizesi ile girdiği ABD'de 1990 yıllarının ortasında İslam Merkezi'de çalışmak amacıyla üniversiteyi bıraktığını anlatan gazete, Gündüz'ün ciddi zihnisel ve ruhsal sorunları olan 16 yaşındaki oğlu nedeniyle ülkede kalmasına izin verildiğini yazdı.
İslam Merkezi'nin, Gündüz'ün geçici dini görevli olarak ülkede kalabilmesi amacıyla 2000 yılında yaptığı başvurunun kabul edildiğine, 2002 yılında Gündüz ve eşi Saime Gündüz'ün daimi oturma izni başvurusunda bulunduğuna dikkat çekilen haberde Gündüz'ün sınır dışı edilme kararına yaptığı itirazına ilişkin duruşmanın gelecek yıl yapılacağı bildirildi.(ANKA)