WASHİNGTON (ANKA) – “Gözaltılar, Washington’un büyük ölçüde dayandığı orduda derin bir moral bozukluğuna yol açtı ve sarstı” diyen Washington Post, Türkiye’de ordunun laik demokrasi üzerindeki etkisinin azaldığını belirtirken de, “ABD, Türkiye’nin demokratikleşme reformlarına devam etmesini istiyor ancak, aynı zamanda ordunun bölgede güçlü, güvenilir bir müttefik olmayı sürdürmesini de istiyor” yorumunu yaptı.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Janine Zacharia imzasıyla yayımladığı, “Türkiye’de ordunun laik demokrasi üzerindeki etkisi azalıyor” başlıklı haber analizinde Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana ordunun, sorgulanmayan, laik demokrasinin koruyucusu rolünü yürüttüğünü, zaman zaman müdahalelerde bulunduğu kaydedildi.
Ancak son dönemde “yolsuzluk iddiaları ve skandal nedeniyle yara alan” ordunun otoritesinin giderek azaldığı görüşünü dile getiren gazete, Türklerin artık özgürce orduyu tartıştığını ve eleştirdiğini belirtti. Bu çerçevede Ergenekon soruşturmasın da dikkat çeken gazete, “Gözaltılar, Washington’un büyük ölçüde dayandığı orduda derin bir moral bozukluğuna yol açtı ve sarstı” diye yazdı.
Gazete, “ABD, Türkiye’nin demokratik reformlarına deva etmesini istiyor ancak aynı zamanda ordunun, bölgede güçlü ve güvenilir bir müttefik olmayı sürdürmesini de istiyor” diye ekledi.
Washington Post, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, askeri yargıyı da kapsayan Anayasa değişikliklerin onaylanması için çaba gösterdiğini belirttiği haber analizinde Türk ordusunun “Net bir biçimde sivil liderlerin kontrolünün altında olmadığı” savına da yer verirken, Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar’ın “Türk Genelkurmay Başkanı kendisini savunma bakanının emrinde addetmiyor. Kendisini başbakanın emrinde de addetmiyor” değerlendirmesini de aktardı.
-“ERGENEKON SORUŞTURMASI ÇILDIRTACAK KADAR KARMAŞIK VE UCUZ ROMAN KOMPLOLARIYLA DOLU”
Ergenekon soruşturması için “Çıldırtacak kadar karmaşık ve kaos yaratmak amacıyla camilerin ordu tarafından havaya uçurulması için ucuz roman komploları ile dolu” diyen gazete, soruşturmaya ilişkin olarak Türkiye’de var olan görüş ayrılıklarını da yansıttı. “Birçok kişi için Ergenekon soruşturmasının en şaşırtıcı yönünün tartışılması ve askerlerce bertaraf edilememesidir” yorumunu yapan gazete, şu değerlendirmesine de yer verdi:
“Yine, askerlerin, dinin, ülkenin laik niteliğini bozmaması için mertçe koruma sağladığına inanan birçok taraftarı var. Burada birçok kişi de, Erdoğan’ın, Türkiye’yi İslamcı bir devlete dönüştürmek istediği kuşkusunu taşıyor.”
ABD’li gazete, “Erdoğan’ın en büyük siyasi sorununun, belki geleneksel elidi, laik özgürlüklerini ortadan kaldırmayacağı yönünde ikna edememesidir. Önde gelen eleştirmenlerden emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk de, Türkiye’nin laikliğini koruyacak kararları vereceği konusunda Erdoğan’a güvenmediğini söyledi” diye yazdı.
Buna karşın gazete, birçok Türk’ün, “Atatürk’ün vizyonunun, modern, farklılıkları içeren, AB’ye katılmayı hedefleyen, filizlenen ekonomik ve bölgesel güç Türkiye için uygun olup olmadığını sorguladığı”nı da sözlerine ekledi.(ANKA)