Bakanlık tüm operasyonun artık NATO komutasının altında yürütüleceğini vurgularken de “Budur, Türkiye’nin pozisyonu. Şimdi de NATO’daki 28 ülkenin tümünün pozisyonudur” dedi.
Pazar günü yapılan NATO toplantısına ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir brifing veren üst düzey yetkili, “Bu andan itibaren NATO sadece uçuşa yasak bölgenin komutası veya silah ambargosunun tatbikinin değil, sivilleri koruma misyonunun da komutasını üstlenecektir” dedi. Yetkili şöyle devam etti:
“Aslına bakarsanız, 28 ülkenin üye olduğu bir kuruluş için sadece birkaç gün veya hafta önce nerede olduğumuzu düşünürsek uzlaşmaya varmış olmamız olağanüstü süratli hareket ettiğimizi gösteriyor. BM, uçuşa yasak bölgeyi ve silah ambargosu tatbikini ve sivillerin korunmasını sağlayan Güvenlik Konseyi kararını on gün önce kabul etti. Askeri operasyonlar sadece sekiz gün önce başladı.”
Toplantıda Başkan Obama’nın istediği şeyi yaptıklarını da söyleyen yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Henüz başlangıç safhasında liderliği ele alacaktık ve savaş alanını şekillendirmek için emsalsiz kapasitelerimizi hizmete sunmamızın birkaç gün akabinde bu operasyonun kontrolünü başkalarına devredecektik. Ve bugün sadece uçuşa yasak bölge veya silah ambargosu değil sivilleri koruma misyonunun da NATO komutası altında, NATO kontrolü altında ve NATO’nun siyasi rehberliği doğrultusunda NATO’ya verilmesi hususunda 28 müttefikin tamamının artık anlaşmış olmasıyla bunu gerçekleştirdik.”
-TÜRKİYE’NİN TUTUMU-
Aynı yetkili, “Türkiye’nin hava saldırılarına güçlü itirazlarının olduğunu biliyoruz. Bu itirazların üstesinden nasıl geldiğiniz” yönündeki sorusuna şu karşılığını verdi:
“Samimi olarak hiçbir itiraz duymadık, ne Türkiye ne de diğer bir müttefik. Duyduklarımız, Türkiye’nin de paylaştığı, tüm operasyonun, yani uçuş yasağı, sivillerin korunması ile silah ambargosu ve insani yardıma desteğin, NATO tarafından yürütülmesi yolundaki güçlü bir tercih. bu türkiye’nin pozisyonu, birçok ülkenin pozisyonu idi ve nitekim bu, kuzey atlantik konseyi’nin bugün (27 Mart) aldığı pozisyondur.”
Yetkili, askeri operasyonun tümünün artık NATO komutası altında bulunduğunu vurgulayarak “Budur Türkiye’nin pozisyonu. Şimdi de NATO’daki 28 ülkenin tümünün pozisyonudur” diye konuştu.