HABER

ABD, Türkiye'yi hayati ortak olarak görüyor

“Eleştirilere rağmen Obama Yönetimi, Ankara’yı zor bir bölgede hayati bir ortak olarak görüyor”

LONDRA(ANKA)– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti Batılı başkentlerde dikkat çekti. Financial Times gazetesi, ziyaretin İsrail ile yaşanan kriz ve Erdoğan’ın İran’ın nükleer programını savunmasının ardından geldiğini belirterek, “Eleştirilere rağmen Obama Yönetimi, Ankara’yı zor bir bölgede hayati bir ortak olarak görüyor” dedi. Gazete, “Sayın Obama ‘model ortaklık’ olarak adlandırdığı ortaklığın ilk gerçek testi İran olacak” görüşünü de dile getirdi.

Financial Times gazetesi, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzası ile yayımladığı analizde Başbakan Erdoğan’ın Washington’a hareketinden önce Afganistan’a ek asker göndermeyi dışladığına dikkat çekerken ziyaretin, “Türkiye’nin dış politikasında bir doğuya kayma kuşkularını ortadan kaldırmayı ve bölgesel meydan okumaların ele alınması konusunda ortak olarak değerini göstermeyi amaçladığı”nı öne sürdü.

Türkiye’nin Afganistan’daki rolünün “insancıl” olup kuvvetlerin muharip asker olmadığında ısrar ettiğini kaydeden gazete, Türkiye’nin kararının, Washington’da ülkenin Müslüman komşuları ile daha yakın ilişkileri kurma arayışının, Batı’nın amaçlarına desteğini sulandırabileceği kaygılarını güçlendirebileceği yorumunu da yaptı.

İngiliz gazetesi, Erdoğan’ın Washington ziyaretinin “İsrail ile ilişkilerde kriz ve Erdoğan’ın İran’ın nükleer programını barışçıl ve insani olarak nitelendirerek savunmasının ardından gerçekleştiğini” belirtikten sonra şöyle devam etti:

“Eleştirilere rağmen, Obama Yönetiminin Ankara’yı zor bir bölgede hayati bir ortak gibi görünüyor. Sayın Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kürt azınlığının haklarını genişletme hamlesini destekliyor.”

ABD’nin Kuzey Irak’taki PKK’lılar konusunda Türkiye ile istihbarat paylaştığını da anımsatan gazete, Erdoğan’a ziyaret sırasında üst düzey bir general eşlik ettiğine de dikkat çekti.

-PROTOKOLLER, “OBAMA’NIN DIŞ POLİTİKASININ AZ SAYIDA BAŞARIDAN BİRİ”

Türkiye ile Ermenistan arasındaki imzalanan protokollerin, Obama’nın dış politika konusunda “az sayıda elde tutulur başarıdan biri” olduğu görüşünün de dile getirildiği analizde “Ancak, Nisan öncesi yürürlüğe girmezse (Obama) Ermeni gruplarının baskılarıyla karşı karşıya kalabilir” denildi. Analizde şöyle devam edildi:

“Ancak Sayın Obama’nın ‘model ortaklık’ olarak adlandırdığı ortaklığın gerçek testi ise, İran olacak. Türk diplomatları, Tahran’ın nükleer silahları elde etmesine ilişkin Batı’nın korkularını paylaştıklarını, sadece bunun önlenmesine ilişkin yaklaşım konusunda farklı görüşlerinin olduğunu söylüyorlar.

Ancak İran’dan doğal gaz ithal eden ve bu ülke ile ticari ilişkileri geliştirmek isteyen Türkiye, yeni yaptırımlara karşı.”(ANKA)

En Çok Aranan Haberler