HABER

ABD, UCM'de geri adım attı

Birleşmiş Milletler diplomatları, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan açık oturumda ABD'nin, yeni kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne muhalefetini sert biçimde eleştirdiler.

ABD, UCM'de geri adım attı

Eleştiriler üzerine geri adım atan Washington, Güvenlik Konseyi'nin gündemine, Amerikalı barış gücü personelinin, bir yıl boyunca soruşturmaya uğramamasını öngören bir tasarıyı getirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri, ABD'nin geri adım attığı tasarıya da sıcak bakmıyor. Ancak Konsey üyeleri bu tasarıyı, ABD'nin konuyu görüşmek istediğini gösteren olumlu yönde atılmış bir adım olarak tanımladı.
Tasarıyla ilgili görüşmelerin günboyunca süreceği bildirildi.

NEGROPONTE TASARIYI AÇIKLADI BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte, ABD'nin önerisinin, UCM ile ilgili Roma Sözleşmesi'nin, Güvenlik Konseyi'ne UCM soruşturmalarını 12 ay süreyle ertelemesini talep etme hakkı tanıyan 16. maddesine dayandığını belirtti.

Negroponte, Amerikalı barış görevlilerinin tamamiyle yasalara uygun hareket etmelerinin beklendiğini, ancak bu görevlilerin kendilerini belirsizlikler içinde güçlüklerle karşı karşıya bulabileceklerine dikkat çekti. "Roma Sözleşmesi'ne taraf olmayan ülkelerin barış görevlileri gereksiz sorunlarla karşı karşıya kalmamalıdırlar" diyen Negroponte, getirdikleri önerinin hem Roma Sözleşmesi'ne uygun olduğunu, hem de Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği koruma göreviyle çelişmediğini öne sürdü.

KANADA'DAN SERT ELEŞTİRİ BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Kanada temsilcisi Paul Heinbecker ise, Barış Gücü görevlilerini topyekün mahkemenin yetkisi dışında bırakacak bir uygulamanın kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. Heinbecker, "Bu durumda olay UCM'yi de aşar ve uluslararası hukukun temel ilkelerini tehlikeye atacak hale dönüşür" dedi.

Güvenlik Konseyi'nin bugün yapılan açık toplantısında söz alan 20'den fazla temsilci de, Bush yönetiminin tutumunu eleştirdi. ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden kendi personeli için dokunulmazlık istemiş ve Bosna'daki Birleşmiş Milletler Polis Gücü'nün görev süresinin uzatılmasını Güvenlik Konseyi'nde veto etmişti. Bosna'daki Barış Gücü misyonu 15 Temmuz'a kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar soruna bir çözüm bulunamazsa ABD'nin, süresi dolan diğer barış gücü misyonlarını da veto etmesi ihtimali endişe meydana getiriyor.

En Çok Aranan Haberler