HABER

ABD, uyuşturucu raporunu açıkladı

WASHINGTON (İHA) - Uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının Avrupa'ya uyuşturucu transferinde Türkiye'yi köprü olarak kullandıkları bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2006 Uluslararası Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Kara Para Aklama Raporu'nda Türkiye'nin Avrupa'ya aktarılan eroinin en büyük transit, rafineri, depolama ve üretim merkezi olmaya devam ettiği ancak Ankara'nın bu meselelerle mücadelede yoğun çaba gösterdiği belirtildi.

Türkiye merkezli uyuşturucu kaçakçılarının yurtdışındaki kaçakçılarla işbirliği içinde hareket ettiğinin belirtildiği raporda Türkiye merkezli kaçakçıların batı Avrupa'ya sürülen eroinin pazarını kontrol ettikleri Türkiye'den ABD'ye nakledilen eroin miktarının ise önemli boyutta olmadığı belirtiliyor. Türkiye'de uyuşturucu kullanımının öteki ülkelere nispetle orta düzeyde olduğunun yazıldığı raporda uyuşturucu kullananların sayısında son yıllarda artış olduğuna da dikkat çekiliyor. Raporda Türk hükümetinin uyuşturucu ile savaşın öneminin farkında oldukları ancak uyuşturucu teşhis tedavi merkezlerine yeterince fon ayrılmadığı da belirtiliyor. Raporda Türk Sağlık Bakanlığının 1995 yılından bu yana , kaynak yetersizliği nedeniyle, uyuşturucu kullanımıyla ilgili kamuoyu araştırması yapamadığı da vurgulanıyor.

Raporun kara para aklama mali suçlar ile ilgili bölümünde ise Türkiye'de kara para aklama operasyonlarının uyuşturucu kaçakçılığından çok vergi kaçakçılığı konularını kapsadığı belirtiliyor. Türk ekonomisinin yaklaşık yüzde 50'lik bölümünün kayıt dişi olduğuna dikkat çekilirken kara para aklama işlemlerinin hem bankalarda hem de finans dişi kurumlarda gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Türk hükümetinin 2005 yılı içinde kara para aklama karşıtı yasaları çıkardığı belirtilirken bu yasaların yürürlüğe konmasının Türk hükümeti önünde zorlu bir sınav olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de kara para aklamanın, "genellikle sınırlar üzerinden döviz taşınması, ülke içi ve dışına banka transferi, emlak, altın ve lüks otomobiller gibi değeri yüksek malların alımı yoluyla gerçekleştiği" belirtildi. Türkiye'ye gelen Afganistan ve Pakistan kökenli uyuşturucuların parasının, genellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve diğer Ortadoğu ülkeleri üzerinden ödendiği iddiası da raporda yer aldı. Raporda, Türkiye'de kara para aklamanın 1996'da resmen yasadışı ilan edildiği ve ilgili yasanın, uyuşturucu, silah ve tarihi eser kaçakçılığı, terörizm, kalpazanlık, insan ve organ kaçakçılığına ilişkin suçları kapsadığı ifade edildi. Temmuz 2001'de başlanan uygulamayla, bütün mali işlemlerde vergi kimlik numarasının kullanıldığı ve bu yöntemden para aklamayla mücadelede yararlanıldığı da raporda anlatıldı. Türkiye'ye kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleden sorumlu kurumların koordinasyonunu ilerletmesi ve vakıflara yapılan bağışlar üzerindeki denetimi güçlendirmesi tavsiye edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler