Almanya'da yayınlanan haftalık haber dergisi Der Spiegel, Eylül ayında yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısında ABD'nin Irak konusunda müttefiklerinden kesin yanıt beklediğini yazarken; Wasihgton Post gazetesi ise Amerikan askeri çevrelerinin Bush yönetiminin üzerinde durduğu saldırı stratejisini son derece riskli bulduğunu kaydetti.
Amerikan Başkanı George W. Bush'un, masasında hazır bir savaş planı olmadığını iddia etmesine rağmen özel temsilcileri, Avrupa başkentlerinde nabız yokluyor. Bağdat yönetimi ise ellerinde kitle imha silahı olduğu yolundaki iddiaları reddederek, ABD'nin böyle bir saldırıyı meşru kılacak hiçbir gerekçesi olmadığını savundu. Hafta sonunda Alman ve İngiliz basınında çıkan haberlerde de ABD, Irak harekatında Avrupalı müttefiklerinden destek almak için çabalarını yoğunlaştırdığı yönünde değerlendirmeler yer aldı.
İNGİLTERE, IRAK OPERASYONUNDA ABD'NİN YANINDA YER ALACAK İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Tony Blair'in, Bağdat rejimi BM silah denetçilerinin ülkeye girişine izin vermediği takdirde ABD'nin Irak operasyonuna destek vermeyi şimdiden taahhüt ettiğini yazdı. Gazete, Cumartesi günkü haberinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da prensipte destek vaadinde bulunduğunu bildirdi.
Öte yandan, Wasihgton Post gazetesi, Amerikan askeri çevrelerinin Bush yönetiminin üzerinde durduğu saldırı stratejisini son derece riskli bulduğunu yazdı. Gazetenin haberinde, çok sayıda yüksek rütbeli subayın 'yumuşama' politikasının devamından yana olduğuna dikkat çekiliyor.
NATO TOPLANTISI Almanya'nın önde gelen haftalık haber dergisi Der Spiegel de son sayısında, Amerika'nın en geç 24 - 25 Eylül tarihlerinde NATO Savunma Bakanlarının Varşova'da yapacakları gayriresmi toplantıda, Saddam Hüseyin'e karşı ortak askeri harekat konusunda müttefiklerinden kesin yanıt beklediğini yazdı.
İngiliz The Guardian Irak harekatının tarihini Ekim ayı olarak verirken, Der Spiegel, Berlin'deki hükümet kaynaklarına atfen, olası saldırının 2003 Ocak ya da Şubat aylarında düzenleneceğini savundu. Der Spiegel'e göre, Amerikalılar Almanya'dan böyle bir operasyona karacı asker vermesini istemiyor, tıpkı 1991'deki Körfez Savaşı'nda olduğu gibi yine lojistik destek ve mali katkı bekliyor. Uzmanlar, Irak'a karacı birliklerle düzenlenecek bir harekatta 200 ile 300 bin arası askere ihtiyaç duyulacağını hesaplıyorlar.
ABD'DEN SADDAM MUHALİFLERİNE DAVET Bu arada Bush yönetimi de, altı Irak muhalefet grubunun önde gelen temsilcilerini bir konferans için ABD'ye davet etti. Aralarında Irak Ulusal Kongresi'nden Ahmed Çelebi, İslam Devrim Yüksek Şurası'ndan Muhammed El Hakim, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani ile Irak Kürdistan Yurtsever Birliği Başkanı Celal Talabani'nin de bulunduğu delegelerin 9 Ağustos'ta biraraya gelmeleri bekleniyor.
Bağdat yönetimi ise ABD'nin Irak'a askeri harekat düzenlemesini meşru kılacak hiçbir gerekçesi olmadığında ısrarlı. Amerikan televizyonu CNN'in sorularını yanıtlaşan Irak Dışişleri Bakanı Nacı Sabri, ülkesinin elinde kitle imha silahı bulunduğu iddialarını geri çevirdi. Sabri, "Bizim elimizde kitle imha silahı olmadığını ABD çok iyi biliyor, eğer Amerika her kitle imha silahı olan ülkeye askeri harekat düzenleyecekse, o zaman başta İsrail, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan ya da Pakistan'a saldırsın" diye konuştu.