NEW YORK (İHA) - Dünya liderleri, Güney Asya'daki deprem ve tsunami felaketi sonrası yardım çalışmalarının koordinasyonu için çalışmalarını artırıyor. Amerikan yönetimi, yapacağı yardımın miktarını 35 milyon dolardan 350 milyon dolara çıkardı.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la New York'da biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, daha önce eşi benzeri olmayan bu felaketin yaralarının sarılması amacıyla bütün ülkelerin mümkün olduğunca yüksek katkılarda bulunması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler'in yardımlardan sorumlu koordinatörü haftabaşında 'bazı zengin ülkeleri' konu ihtiyacı olanlara yardım yapmaya gelince cimri olmakla suçlamıştı. Amerikan yönetimi ise bu açıklamaları yanlış yönlendirilmiş olarak değerlendirdi. Bu arada, Colin Powell ve Florida Valisi Jeb Bush'un da yer aldığı Amerikan heyeti incelemelerde bulunmak üzere pazar günü afet bölgesine gidiyor. Deprem ve tsunami sonucu ölenlerin sayısı ise 125 bini aştı.
Ölü sayısının en fazla olduğu Endonezya'da hükümet, bölge ülkelerinin acil ihtiyaçları için, 6 Ocak'ta bir yardım konferansına ev sahipliği yapacağını açıkladı. Kanada, deprem ve tsunami felaketinden etkilenen ülkelerin borç ödemelerini ertelediğini açıkladı. Daha önce pek çok ülke bu konuda çağrıda bulunmuştu. Ancak Kanada'nın harakete geçen ilk ülke olduğu sanılıyor. Kanada Dışişleri Bakanı Pierre Pettigrew, borç veren ülkelerin oluşturduğu Paris Kulübü'nün 12 Ocak'taki toplantısında, kendi politikalarına destek arayacağını söyledi.
Bu arada, felaketten zarar gören ülkelere yardımlar da sürüyor. Merkezi Filipinler'de bulunan Asya Kalkınma Bankası, Endonezya, Sri Lanka ve Maldiv Adaları'na, yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde 325 milyon dolar göndereceğini duyurdu. Çin Başbakanı Wen Jia Bao da, ülkesinin depremden zarar gören ülkelere 60 milyon dolardan fazla yardım yapacağını açıkladı. İngiltere'de depremzedeler için iki günde yaklaşık 60 milyon dolar yardım toplandı. Uluslararası Kızılhaç örgütü de, çok sayıda yardım sonrası, özel bir internet sitesi açtı.
İNGİLTERE'DEN G8 ZİRVESİ ÇAĞRISINA RET
Öte yandan, İngiltere, sanayileşmiş ülkeler grubu G-8'in, depremzedelere yardım için olağanüstü toplanmasına yönelik önerileri geri çevirdi. Başbakan Tony Blair'in sözcüsü, İngiltere hükümetinin, G-8 ülkelerinin, Birleşmiş Milletler'in yardım çalışmalarında öncü rol üstlenmesi üzerinde görüş birliği içinde olacaklarını söyledi. İngiltere yarın G-8'in dönem başkanlığını üstlenecek. G-8 ülkelerinin olağanüstü toplanması önerisi, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'den gelmişti.
Asya felaketine yapılan yardımlar şöyle:
"Dünya Bankası: 250 milyon dolar
İngiltere: 96 milyon dolar
İsveç: 75 milyon dolar
Çin: 60 milyon dolar
Fransa: 56 milyon dolar
AB: 44 milyon dolar
Hollanda: 36 milyon dolar
ABD: 350 milyon dolar
Kanada: 33 milyon dolar
Japonya: 30 milyon dolar
Avustralya: 27 milyon dolar
Danimarka: 15.6 milyon dolar
Suudi Arabistan: 10 milyon dolar
Norveç: 6.6 milyon dolar
Tayvan: 5.1 milyon dolar
Finlandiya: 3.4 milyon dolar
Kuveyt: 2.1 milyon dolar
BAE: 2 milyon dolar
Türkiye: 1 milyon dolar".