HABER

ABD yönetiminden farklı sesler yükseliyor

ABD basını, muhtemel Irak Operasyonu'nun ABD yönetimini ikiye böldüğünü yazdı.

ABD yönetiminden farklı sesler yükseliyor

Bir grup yönetici harekata sıcak bakarken, diğer grup buna karşı çıkıyor. Gazeteler, bölgede bir Kürt devleti kurulması ihtimalinin ise; ABD'nin vetosu ve Türkiye'nin karşı çıkması nedeniyle mümkün olmadığına dikkat çekiyorlar.

Washington Post bugün birinci sayfadan verdiği haberde bazı Amerikalı komutanların Irak'a askeri müdaheleyi riskli gördüklerini, bu nedenle bugünkü durumun devamından yana olduğunu yazdı. Gazetenin haberi özetle şöyle:
"Başkan Bush'un Irak hakkındaki savaş yanlısı demeçlerine rağmen birçok yüksek rütbeli Amerikalı subay, Saddam Hüseyin'in şu an için ABD'ye karşı bir tehdit oluşturmadığı ve Washington'un Bağdat'ta bir rejim değişikliği için Irak'a saldırmak yerine bugünkü kuşatma politikasını devam ettirmesi görüşünü savunuyor. Irak'ın nükleer, kimyasal ve biyolojik silah programları ve füze yetenekleriyle ilgili istihbarat raporlarına kısmen dayanan bu görüş, Amerikan yönetimi içinde Irak'a karşı izlenecek politika konusunda gerginliğe yol açıyor."

Washington Post Beyaz Saray ve Pentagon'daki üst düzey sivil yetkililerin ise bu görüşe katılmadığını bildiriyor. Gazeteye göre bu yetkililer, Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları geliştirme çabalarını sürdürdüğünü, komşuları için tehdit oluşturduğunu ve zamanın ABD aleyhine işlediğini öne sürüyor.

Gazetedeki haber yorumda "Ancak komutanların Irak'a müdahele konusundaki kaygılarını sürekli dile getirmeleri etkisini gösteriyor. Yönetimin sert demeçlerine rağmen, son günlerde Pentagon'da görüşü sorulan yetkililer bahardan önce bir müdahele olmayacağını, belki de hiç gerek kalmayacağını belirtiyor. Bu yetkililer, rejim değişikliği hedefinin, Saddam Hüseyin'in sağlık durumunun bozulması ya da CIA'nin gizli operasyonları sonucu gerçekleşebileceğini söylüyorlar" görüşlerine yer verildi.

Washington Post'un haberine göre mevcut kuşatma politikasının sürmesini destekleyen komutanların kaygılarından biri de, savaş sonrası Irak'ta yeni rejimi korumak ve ülkenin bölünmesini önlemek için onbinlerce Amerikan askerine ihtiyaç duyulması. Gazetenin bu konudaki yorumu ise "ABD'nin Saddam Hüseyin sonrası Irak'ta en önemli hedefi, güneyde bir Şii, kuzeyde ise bir Kürt devletinin kurulmasını önlemek. Bir askeri yetkili, "Amerika Irak'ın toprak bütünlüğünün devam edeceği konusunda Türkiye ve Arap devletlerine verdiği sözü tutabilmek için sonuçta Kürtlere ve Şiilere karşı bir hareket içine girebilir"diyor. Bu da Amerikan yönetiminin, Kürtleri Bağdat'a karşı destekleme polikitasından tam bir dönüş olacaktır" şeklinde.

BÖLGEDE BİR KÜRT DEVLETİ KURULMASI İMKANSIZ New York Times gazetesi de birinci sayfadan verdiği geniş haberde Iraklı kürtlerin halen altın çağlarını yaşadıklarını, ancak bir Amerikan askeri müdahelesinin bu duruma son vermesinden büyük kaygı duyduklarını yazıyor.

Gazetenin haberi özetle şöyle:
"Son aylarda Amerikan ve İngiliz istihbarat görevlilieri, askeri danışmanlar ve hükümet yetkilileri, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine gizli ziyaretler yapıyor. Bu ziyaretlerin çoğu Türkiye'den kalkan helikopterlerle gerçekleştiriliyor. Kürt yetkililer, bu ziyaretçilerin gizli yerlerde yaptıkları temaslarda Kürtlerin Saddam Hüseyin'i devirme girişiminde nasıl yardımcı olacaklarını konusunu gündeme getirdiklerini söylüyor. Kürtlerin korkusu, yeni bir savaşın, Amerikan ordusu çekildikten sonra Irak'ın kendilerine karşı misillemeye yol açması ya da Saddam Hüseyin'in Amerika'nın, Kuzey Irak'ı üs olarak kullanmasını önlemek için savaş başlamadan önce Kürt bölgesine karşı saldırıya geçmesi."

New York Times gazetesi ayrıca Kürt liderlerin bölgede Türkiye, Suriye ve İran'daki soydaşlarını da kapsayan bir Kürt devleti kurulması rüyasına, bu devletlerin şiddetle karşı çıkması ve bunun Amerikan vetosu nedeniyle imkansız hale geldiği gerçeğini vurguluyor. Gazete, bu hedef gerçekleşmeyeceği için Kürt liderlerin son 10 yılda kazandıkları özgürlüklerin kendileri için azami kazanç olacağını düşündüklerini yazıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler