LOS ANGELES(ANKA) – ABD’de gelecek hafta ilginç bir PKK davasına start verilecek. ABD’de PKK’nın terör listesine dahil edilmesi üzerine yasal yollardan itiraz eden, “İnsani Hukuk Projesi” ve başkanı tanınmış insan hakları savunucusu emekli yargıç Prof. Ralph Fertig’in, teröristlere “uzman danışmanlığı veya desteği”nin sağlamasıyla yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında yürütülen dava, gelecek hafta Yüksek Mahkeme’de görülecek.
1960 yıllarında ABD’deki siyahlara yönelik ayrımcılıkla verdiği mücadele ile ün yapan, Güney Kalifornya Üniversitesi (USC) öğretim üyelerinden 79 yaşındaki Prof. Ralph Fertig’in ve başkan olduğu “İnsani Hukuk Projesi” adlı kuruluşun, ABD’nin terör listesinde yer alan PKK’nın liderlerine uzman desteği sağladığı gerekçesiyle yürütülen dava gelecek hafta Yüksek Mahkeme tarafından ele alınacak.
ABD Kongresince 1996 yılında terörle mücadele yasasında yapılan bir değişiklikle, uluslar arası terörist olarak ilan edilen bir gruba “eğitim” veya “uzman danışmanlığı veya desteği”nin sağlanmasının 15 yıla kadar hapis cezası cezalandırılması öngörülüyor.
Teröristlere destek sağlanması yasağının sadece bu tür örgütlere para, silah veya eleman sağlanması değil, aynı zamanda onların adına yasal prosedür yürütülmesi veya lehinde bir makale yazılmasını da içerdiğine dikkat çekiliyor.
Los Angeles Times gazetesince yansıtılan açıklamalarında Ralph Fertig, “sadece Türkiye’deki Kürt azınlığının hakları için yasal işlemleri yürütebilme özgürlüğünü” istediğini söylerken ABD Anayasası’na Birinci Ek’in (1st Amendment), kendisinin, Kürt liderlerini şiddetten uzak durmayı tavsiye etme hakkını koruduğunu düşündüğü”nü de belirtti.
Fertig, “İnsanları şiddet içermeyen davranışlarına angaje olmalarını ikna etmeye çalıştığım için hapse girebilmem, bana çıngınlık gibi geliyor” diye konuştu.
-“DAVA ABD’NİN TERÖRLE MÜCADELE YASASI İÇİN TEST”-
Los Angeles Times ise, “Aktivist davası, ABD’nin terörle mücadele yasası için test olacak” başlığını yayımladığı haberde Fertig ve “İnsani Hukuk Projesi” nin, şimdiye kadar üyelerini yasal kovuşturmadan koruyan bir dizi mahkeme kararlarının alınmasını sağladıklarına dikkat çekti.
Geçen yıl, bir bölge temyiz mahkemesinin terörle mücadele yasasının bazı bölümlerinin muğlak ve anayasaya aykırı olarak ilan ettiğini anımsatan gazete, ancak Obama Yönetiminin, kararı, ülkenin terörle mücadele çabalarının “hayati” bir unsuruna zarar verdiği gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye götürdüğünü kaydetti.
Gazeteye göre, ABD yönetimini Yüksek Mahkeme’de temsil etme görevi olan, ABD Başsavcısı Elena Kagan da, “İnsani Hukuk Projesi”nin söz konusu faaliyetlerinin yasağın kapsamında olduğunu, Kürtlere hukuki desteğin verilebileceğini ancak PKK liderleri ile birlikte çalışma yapılamayacağı yönündeki görüşünü savunuyor.