ABD'den, Türkiye'ye iadesi istenilen PKK'lı terörist İbrahim Parlak'ın, Türkiye'ye iadesini önlemek amacıyla, ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosuna, Parlak'ın Amerikan vatandaşı olması için yasa önergesi verildi. Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinin kabul edilmesi durumunda, Parlak Türkiye'ye iade edilmeyecek.
PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
1988 yılında, aralarında İbrahim Parlak'ında bulunduğu PKK terör timi Suriye sınırından, Türkiye'ye sızmak istemiş, Jandarma ile girdikleri çatışmada iki askerimiz şehit olmuştu. Çatışmadan sonra yakalanan İbrahim Parlak, 16 ay hapis yattıktan sonra, ABD'ye kaçarak burada siyasi iltica talebinde bulunmuştu. Malatya DGM, daha sonra Parlak'ı 6 yıl hapse mahkum etmiş, cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkartarak, ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini talep etmişti.
GREEN CARD ALMAK İÇİN YALAN BEYANDA BULUNDU
Parlak, 1991 yılında yapmış olduğu Green Card başvurusu sırasında Amerikan makamlarına, terör bağlantılı geçmişini saklayarak, yanlış beyan verdiğinin saptanması üzerine, 1999 yılında yaptığı Amerikan vatandaşlığı başvurusu iptal edilmiş ve yalan beyan vermekten sınır dışı talebiyle tutuklanarak ceza evine konmuştu. ABD'de 10 ay hapis yatan Parlak daha sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. ABD mahkemeleri, Parlak'ın terörist bağlantılarının olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iadesine karar vermiş, karar temyiz edilmişti.
ABD'de Cincinnati 6. Bölge Temyiz Mahkemesi'nde halen devam etmekte olan dava sonucunda Parlak'ın Türkiye'ye iadesine karar verilse bile Parlak, Senato ve Temsilciler meclisine, ABD vatandaşı olması için verilen yasa önergesi sonuçlanana kadar ABD'de yasal olarak kalabilecek. Levin ve Upton tarafından 2005 ve 2007 yıllarında benzer yasa önergeleri ABD Senatosu ve Kongresine verilmişti.
PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
ÖCALAN'LA BULUŞTU, KARAYILAN İLE TÜRKİYE'YE SIZMAK İSTEDİ
Parlak, PKK bölücü örgütü adına 1980 yılından itibaren 1988 yılına kadar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde propaganda çalışmaları yaptı. Daha sonra PKK'nın çeşitli kamplarında askeri eğitim gören Parlak yakalanmadan önce Suriye'de bir örgüt evinde Abdullah Öcalan ile buluştu, aralarında bölücü örgütün lider kadrosundan olan Murat Karayılan ile bazı eylemler yapmak için Suriye sınırından Türkiye'ye girmeye çalışırken meydana gelen çatışma sonrasında yakalandı. PKK'nın Helve kampında, 3 ay süren örgütün askeri ve politik eğitimininin ardından, eylem yapmak amacıyla Türkiye'ye sızmaya çalışan Parlak ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu PKK terör timi, 1988 yılında Suriye sınırında, Jandarma ile girdikleri çatışmada iki askerimiz şehit olmuştu.
PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
PKK'LI TERÖRİST ABD'DE SAYGIN İŞADAMI OLDU
1992 yılında Green Kartını aldıktan sonra çeşitli restoranlarda, garsonluk, aşçılık ve idarecilik yapan Parlak daha sonra Michigan eyaletinde, Gülistan Cafe isimli bir restaurant açtı. Yaşadığı kentte birçok sosyal ve gönüllü aktivitelere de katılan Parlak'ın, ABD makamları tarafından terörist PKK örgütü ile bağlantısının saptanması ve sınırdışı edilmek istenmesi üzerine, Parlak'ın özgürlüğüne kavuşması için bölge sakinleri tarafından çeşitli kampanyalar düzenlendi, Parlak bir çok medya kuruluşunun ilgi odağı haline geldi. Parlak'ın yaşadığı bölgenin ileri gelenlerinden yaklaşık 200 Amerikalı, Parlak'ın saygın bir iş adamı iyi bir yurttaş olduğu iddia ettikleri dilekçeleri Amerikan makamlarına gönderdiler. Parlak`ı destekleyenlerin düzenlediği kampanya sonucunda 100 bin doların üzerinde para toplandı. Parlak'ın iade edilmemesi için Amerikan medyası yoğun bir kampanya başlattı. PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
PKK'LI TERÖRİST ABD'DE ÖRNEK GÖÇMEN
Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinde, PKK'lı terörist İbrahim Parlak için " O örnek bir göçmen iyi bir yurttaş, olmuştur." denildi. Kongre ve Senatoya verilen yasa önergesinde Parlak için " Türkiye'de 1980 yıllarda PKK'nın örgütsel faaliyetlerine katıldığını ve 1988 yılında Türkiye sınırında silahlı bir çatışmaya girdiğini bunun sonucunda Türkiye'de hapis yattığını kabul etmiştir. 1992 yılında göçmenlik bürosu, Türkiye'ye geri dönüş endişelerini haklı bularak siyasi sığınma isteğini kabul etmiştir. Parlak, ABD'de, iyi bir yurttaş, örnek bir göçmen ve yerel bir işadamıdır, ABD'de kalıp, cemiyet içerisinde onurlu yaşamını sürdürebilmelidir." denildi.
PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
PARLAK: TÜRKİYE'YE İADE EDİLME ENDİŞESİ İLE UYANMAYACAĞIM
2004 yılından beri ABD medyasının ilgi odağı olan dava Michigan Senatorü Carl Levin ve and Michagan milletvekili Cumhuriyetçi Fred Upton, Parlak'a ABD vatandaşlığı verilmesi isteğiyle yeni bir seyir aldı. Önceki akşam, Kürdistan haritalarının duvarlarını süslediği restaurantında verdiği bir davet ile ABD vatandaşlığı için kongre ve senatoya verilen yasa önergesini kutlayan Parlak, " Artık bir süre için Türkiye'ye iade edilme endişesiyle uyanmayacağım " dedi. Parlak, kendisi için yasa önergesi veren Upton ve Levin'e de teşekkür etti.
PKK, EYLEM İÇİN TÜRKİYE'YE SIZDI
ANKA