HABER

ABD'den Suriye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili açıklamasıyla ilgili olarak, söylemlerin içeriğine bakacaklarını söyledi.

ABD'den Suriye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye'de kimyasal silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili her türlü adımı olumlu bulduklarını ancak rejimin söylediklerinin aksini uygulaması nedeniyle Rusya'nın teklifini Esed'in uygulayacağıyla ilgili "ciddi ve derin şüphelerinin" bulunduğunu söyledi.

Harf, günlük basın toplantısında, Rusya'nın, Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesinin bu ülkeye düzenlenecek askeri müdahaleye engel olması durumunda kendilerinin derhal Şam yönetimiyle diyaloğa geçmeye hazır olduklarına yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Kimyasal silahların kontrol altına alınmasıyla ilgili her türlü adımı olumlu bulduklarını belirten Harf, ancak 2 yıl ve daha uzun süredir Esed rejiminin söylediklerinin aksini uyguladığını ve kimyasal silahların uluslararası kontrolde olmasını reddettiğini hatırlattı. Harf, bu nedenle konuyla ilgili "ciddi ve derin şüphelerinin" bulunduğunu vurguladı.

Harf, Rusya'nın teklifinin içeriğini dikkatli biçimde inceleyeceklerini ama hem bu ülke hem de Suriye'nin yine oyalayıcı bir taktiği kullanabilmesini istemediklerini dile getirdi.

Sözcü Harf, Rusya'nın teklifinin sadece ABD'nin askeri eylem tehdidi kapsamında ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle Kongre'nin aske güç kullanma tasarısını hızlı biçimde geçirmesinin daha önemli hale geldiğini bildirdi. Harf, "Çünkü, eğer bu yetkiyi onaylamazsak, buna (Esed'e) cevap vermezsek, Esed, bunu, kimyasal silah kullanımına devam etme noktasında yeşil ışık olarak görecek" dedi.

Harf, Esed rejiminin kimyasal silahlardan vazgeçip uluslararası kontrole devretmesinin ise olumlu bir adım olacağına dikkati çekti. Marie Harf, bir soru üzerine, Rusya'nın konu Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımı olunca gerçekleri kabul etmediğini aktardı.

"Kerry, teorik olarak konuştu"

Harf'a, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Bu aşamada Esed rejiminin, olası bir askeri müdahaleyi önlemek için yapabileceği bir şey var mı?" sorusuna, "Tabii, uluslararası topluma gecikmeden elindeki tüm kimyasal silahları teslim edebilir. Ama Esed bunu yapmayacaktır ve bu yapılmayacaktır" cevabını vermesine ilişkin görüşü soruldu.

Harf, bunun olmasını çok düşük bir ihtimal olarak görmeleri nedeniyle Kerry'nin konuyla ilgili teorik açıdan konuştuğunu bildirdi.

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ CARNEY: "ABD BASKIYI SÜRDÜRMELİ"

Beyaz Saray Sözcüsü Carney, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili açıklamasına ilişkin, Esed'in güvenilirliğiyle ilgili şüpheleri bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD'nin askeri eylem tehdidi nedeniyle Rusya ve Suriye'nin potansiyel bir teklifle geldiğini belirterek, konu üzerinde çalışacaklarını ve Rusya ile konuşacaklarını ama Esed rejiminin güvenilirliği konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Carney, "ABD'nin askeri eylem tehdidiyle Esed rejimine baskı yapmayı sürdürmeliyiz" dedi.

TONY BLİNKEN: "YETKİ VERİLMESİ ÖNEMLİ"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken, Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili teklifinin ABD'nin askeri eylem tehdidi konsepti içinde geldiğini belirterek, "Bu nedenle baskıyı geri çekmemek ve Kongre'nin Başkana istediği yetkiyi vermesi daha önemli hale geldi"dedi.

Blinken, Beyaz Saray'da günlük basın toplantısına katılarak, soruları yanıtladı.Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, CBC'e verdiği röportajda, ABD'nin askeri müdahalede bulunması halinde bunun bir karşılığının olacağı yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, kendilerinin, askeri eylemin artırabileceği her türlü duruma karşı korunmak ve bundan kaçınmak için mümkün olan her tedbiri almaya çalıştıklarını söyledi.

Blinken, ABD ile kavgaya girişmesinin Esed'in yararına olmayacağını ifade ederek, Esed'in ABD'nin olası askeri müdahalesine karşılık vermesini muhtemel bulmadı. Rusya'nın teklifiyle ilgili de Blinken, konuya dikkatli biçimde bakacaklarını ve Rusya ile konuşacaklarını bildirdi.

Blinken, "Suriye'nin kimyasal silahlarından vazgeçmesi gibi bir kararından ve eyleminden memnuniyet duyarız" dedi. Ancak uluslararası toplumun 20 yıldır Suriye'nin Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nu imzalamasını sağlamaya çalıştığı belirtilen Blinken, "Daha geçen hafta Esed, kimyasal silahlarının olup olmadığını söylemezdi" diye konuştu.

Blinken, bu teklifin ABD'nin askeri eylem tehdini konsepti içinde geldiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle baskıyı geri çekmemek ve Kongre'nin Başkana istediği yetkiyi vermesi daha önemli hale geldi" ifadesini kullandı.

Blinken, Kongre üyelerinin de istihbarat birimlerinin bulgularını görünce 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullanıldığı ve bunun Esed rejimi tarafından kullanıldığı sonucuna varacağını kaydetti.

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler