HABER

AB'de genişleme sancısı

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin bu yıl sonunda 10 aday ülkeyle anlaşma imzalayarak, Doğu'ya genişlemesinin ilk aşamasını tamamlaması hedefleniyor. Bu yolda en önemli aşama Kopenhag Zirvesi olacak. Fakat Aralık başında yapılacak zirveye kadar Avrupa Birliği'nin önce kendi içinde, daha sonra da çözmesi gereken sorunlar var. Bu sorunların çözülmesi amacıyla bu hafta içinde Brüksel'de Avrupa Birliği ülkeleri devlet ve hükümet başkanları biraraya gelecek.

Bu toplantının hazırlıklarını yapmak içinse, dışişleri bakanları dünden beri Lüksemburg'da görüşüyor. Lüksemburg'daki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısını en çok meşgul eden, birlik içinde çiftçilere verilen doğrudan mali yardımlar. Bu konudaki anlaşmazlıkların bu hafta Brüksel'de yapılacak toplantıda çözülmesi gerekiyor. Çünkü bu sorun aşılamadığı sürece, yeni üye olması amaçlanan 10 aday ülkeyle görüşmelerin de sonuçlandırılması olanaklı değil.

ÜYE ÜLKELERE UZLAŞMA ÇAĞRISI Sorunun özü, Avrupa Birliği'ndeki çiftçilere verilen ve yılda yaklaşık 30 milyar Euro tutan doğrudan yardımları Almanya'nın kademeli olarak azaltmak istemesi; Fransa'nın ise, bu yardımlardan asıl yararlanan kendi çiftçileri olduğu için bu indirime yanaşmaması. Tartışmada Almanya'yı İngiltere, Hollanda ve İsveç de destekliyor. Almanya'nın istediği olursa, tasarruf edilecek parayla, yeni katılacak ülkelerdeki çiftçiler desteklenecek.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı yürüten Danimarka'nın Avrupa Birliği Bakanı Bertel Haarder, diğer üye ülkeleri uzlaşmaya çağırdı. Haarder, "İrlanda'daki oylama yoldaki bir taşı ortadan kaldırdı ve diğer sorunların da çözülmesi yönündeki beklentileri güçlendirdi" dedi.

Bu amaçla, Alman Başbakanı Gerhard Schröder'le, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ın Brüksel'deki toplantıdan önce ayrıca biraraya gelecekleri belirtiliyor. Fakat Schröder, yine de sorunların bu hafta çözüleceğinden pek umutlu görünmüyor.
Sorunlar gerçekten Brüksel toplantısında çözülemezse, bu, Kopenhag Zirvesi'ne kalacak. Oysa, özellikle 10 aday ülke, Avrupa Birliği'nin Sevilla Zirvesi'nde verdikleri sözü tutmalarını ve Kasım başına kadar tarım sektöründeki mali yardımlarda yaşanan sorunları çözmelerini bekliyor. Bu ülkeler, aksi takdirde Kopenhag Zirvesi'nde görüşmelerin zaman baskısı altında kalmasından ve kendi taleplerinin gözönüne alınmayacağından çekiniyor.

PAPANDREU'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK Lüksemburg toplantısında Türkiye'ye görüşme tarihi verilmesi yolundaki tartışmaların ise tali bir konu olarak kalacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık, bu konuda Atina'daki ilginç bir gelişme haber veriliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, dün Yunan radyolarına verdiği bir demeçte, Türkiye'ye Kopenhag Zirvesi'nde bir görüşme tarihi verilmesinin önünde ne gibi bir engel bulunduğunu anlamadığını söyledi. Papandreu, "Kopenhag'dan Türkiye'ye olumlu bir sinyal verilmesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanları'nın görüşmelerinde ise daha çok dış politik konulara girildi. Bunların başında da İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Perez'le yaptıkları görüşme yer aldı. Bu buluşmada Avrupa Birliği, İsrail işgali altındaki bölgelerde bulunan Yahudi yerleşim birimlerinden Filistin bölgelerine yapılan satışların İsrail'in ihracatı olarak kabul edilmesi ve bu gerekçeyle yüksek gümrük vergilerine tabi tutulması uygulamasına son verilmesini istedi. Avrupalı bakanlar ayrıca, yeni yerleşim birimleri kurulmasının durdurulmasını da bir kez daha talep etti.

En Çok Aranan Haberler