LONDRA (İHA) - AB Veterinerlik Dairesi yetkilileri ve kuş gribi uzmanları, virüsün Avrupa'da yayılmasına yönelik önlemler konusunda anlaşmaya vardı.
Türkiye'deki hayvanlarda bulunan ve bir ihtimal Romanya'ya da sıçramış olan ölümcül virüs türünün yayılmasına karşı vahşi kuşlarla çiftlik hayvanlarının teması önlenmeye çalışılacak. Buna yönelik olarak göçmen kuşların uğrak yeri olan sulak ve bataklık alanlar için erken uyarı sistemi devreye sokulacak.
Türkiye'de konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer durumun kontrol altına alındığını ve kuş grubu salgını ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını bildirdi.
Türkiye'de rastlanan kuş gribinin, Asya'da 60'tan fazla kişinin ölümüne neden olan H5N1 tipi ölümcül virüs olduğu açıklanmıştı.
Avrupa Komisyonu, Romanya'da rastlanan vakanın da Türkiye'ye ulaşan ölümcül virüs olup olmadığı hakkında açıklama bekliyor.
Hem Türkiye, hem de Romanya'da virüsün görüldüğü kümes hayvanlarının, göçmen kuşların bulunduğu alanlara yakın yerlerde olduğu ifade edildi. Türkiye ve Romanya'da, eczaneler aşırı talep nedeniyle ellerindeki grip aşısı stoklarının tükendiğini belirtiyor.
İlk defa Uzakdoğu ülkelerinde ortaya çıkan kuş gribi diğer canlı türlerine bulaşma yetisine sahip. Virüsün kedi, domuz ve insana geçtiği tespit edildi.
H5N1 virüsü Tayland, Vietnam ve Hong Kong'da 60'ın üzerinde insanı öldürdü.
Bilim adamları, kuş ve kümes hayvanlarından diğer canlı türlerine bulaşabilen H5N1 virüsünün mutasyona uğrayarak, insandan insana da geçme yeteneğine sahip olabileceği endişesini dile getiriyor.
Kesin bir bulguya sahip olmayan araştırmacılar, Tayland'da bir anne ve kız arasında virüs naklinin gerçekleşmiş olabileceğinden şüphe ediyor.
Kuş gribi virüsü, hastalıklı hayvanlarla temas yoluyla geçiyor. Virüsün kıtalar arası yolculuğu hastalığı taşıyan göçmen kuşlar vasıtasıyla gerçekleşti.
Bilim adamları, Bulgaristan'da bulunan 3 ölü yaban kuşu üzerinde kuş gribi tahlillerine başladı.