WASHINGTON (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmeme ihtimalinin bulunduğuna işaret ederek, böyle bir hazırlığı hissettiklerini söyledi. Erdoğan, "Ancak ben yine de böyle tahmin etmek istemiyorum. Türkiye, 2003 yılı sonuna kadar mutlaka müzakerelere başlamalıdır" dedi.
Erdoğan, Kopenhag'dan Washington'a giderken uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
AK Parti Lideri Erdoğan, şimdiye kadar görüştüğü tüm AB liderlerine Lüksemburg ve Helsinki Zirvesi'nde müzakere sürecini başlatan ülkelerin eksikliklerini ilerleme raporlarıyla birlikte sunduğunu açıkladı. AB'nin çifte standartlı davrandığını bir kez daha tekrarlayan Erdoğan, "Diğer ülkelerin durumlarına bakıldığında bize müzakere tarihi verilmemesi şüphe uyandırıyor. Adeta böyle bir hazırlığı hissediyoruz. Türkiye'de uygulamayla ilgili tabii ki bazı aksaklıklar var ama bunlar müzakere sürecinde giderilebilir. 'Önce aksaklıkları giderin sonra müzakere tarihi veririz' anlayışı bize göre samimi değil" dedi.
Rasmussen'in tavrında değişiklik hissettiğini anlatan Erdoğan, "Geçen defa daha olumluydu. Bu defa gerileme gördüm" diye konuştu.
Bir gazetecinin, 'Müzakere tarihi verilmeyecek havası var gibi' yönündeki hatırlatması üzerine, Erdoğan, "Evet ama ben yine de onu böyle tahmin etmek istemiyorum. Rasmussen, '12'si, 13'ünden önce net bir şey söyleyemem. Özellikle Atina ziyaret sonrasında kararımı netleştiririm' dedi. Atina ziyaretinden sonra önüne gelecek taslakla çalışma yapacağını söyledi" şeklinde konuştu.
"ABD'YE AVRUPA'YI KORKUTMAYA GİTMİYORUZ" Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmediği takdirde bunun bedelinin hep birlikte ödeneceğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye küreselleşme süreci içinde çok önemli bir adres. Bu adres içinde barış, adalet, AB'nin Hazar, Akdeniz açılımı var. Olumlu gelişme olursa medeniyetler arası buluşma var. Türkiye halkının olumlu yankıları var. Şu anda duygusal bir zemin var. Bu durum bu zemini etkileyecektir" dedi.
AK Parti lideri, gazetecilerin, 'Pazarlıklar bilek güreşine mi döndü?' sorusuna da, "ABD'ye kol bükmeye gitmiyoruz. ABD'ye bu konuyla ilgili olumlu istikamette neler yapabileceğini, bizim edindiğimiz bilgileri müzakere ederek açıkça desteklerini isteyeceğiz" karşılığını verdi.
"MÜZAKERE BAŞLANGICI İÇİN ROMA'YI İSTİYORUZ" Erdoğan, açıklamasında, ABD'yi samimiyetsiz davranmakla da suçlayarak şunları söyledi;
"İşin samimi olmayan yanı şu: 'Şu tarihe kadar devam edilsin, o tarihte müzakere tarihi verilsin' Bu ifadeyi kabul etmek mümkün değil. 'Gelecek 10 ülke bu işi etkilemez' diyorlar. O ülkeler adına nasıl konuşuyorlar? O tarih geldiğinde ne diyecekler? Böyle giderse önümüze bir başka nedenlerle çıkabilirler. Gelin bize Roma'yı verin. Müzakere başlangıcı olarak Roma'yı istiyoruz. Bizim limitimiz 2003 yılının sonuna kadar bir tarih verilmesidir. 2003 yılı başlama tarihi olacak."
Selanik veya Roma'da 2005 Temmuz için tarih verildiği takdirde Türkiye'nin tavrının ne olacağının sorulması üzerine ise Erdoğan, "Şimdiden söylensin. 'Uygulamayı görelim' dendiği zaman 'Ben uygulamayı gördüm, istediğim netice çıkmadı. 2005 de olmaz' derler" diye konuştu.
Erdoğan, bir gazetecinin, 'Tavrınızın sertleşmesi tüccar yanınıza olumlu katkı sağlayacak mı?' şeklindeki sorusuna, "Onu tüccarın kendine bırakın" diye cevap verdi.
"DENKTAŞ, TÜRKİYE İLE AYNI ANLAYIŞTA"
Görüşmede Kıbrıs sorununun en son gündeme gelen konu olduğunu açıklayan Erdoğan, "Sayın Rasmussen, en son 'Kıbrıs'ta son durum nedir? diye sordu. 'Bu iş, yani AB konusu halledilmeden bunun cevabını bizden beklemeyin' dedik" diye konuştu.
AK Parti Lideri Erdoğan, Denktaş'ın bu konuda Türkiye ile paralel anlayış içerisinde olduğunun da altını çizerek, "Sayın Denktaş 'Türkiye ne isterse onu yapmaya hazırım' diyor. Sayın Denktaş'ın söylemlerinde Türkiye'den farklı bir anlayış içinde olmadığını gördüm" dedi.
SEZER'İN AÇIKLAMASI AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kopenhag Zirvesi'ne katılmayacağını açıklamasının hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi;
"Cumhurbaşkanı'nın tavrını ben belirleyemem. Daha önce benzer açıklamaları olmuştu. Gelişmeler ışığında değerlendirme yapmıştır. Biz son ana kadar şahsım ve sayın Başbakan elimizden geleni yapacağız. Son anda oturur değerlendiririz."