ANKARA (İHA) - AB üyesi 25 ülkede yaşanan kuraklık, hububat üretimini yaklaşık yüzde 10 düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, özellikle İspanya, İtalya ve Portekiz'de makarnalık buğday üretiminde yaşanan düşüşün, Türkiye'nin buğday ihracatının önünü açacağını söyledi.
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu temsilcileriyle bir araya gelerek hububat sektörünü değerlendirdi. Toplantı sonrası basın mensuplarıyla görüşen Kemaloğlu, sanayicilerden piyasadaki buğday miktarı azalmadan alım yapmalarını istedi. Kemaloğlu, bu yıl hayata geçirdikleri Makbuz Senedi uygulamasıyla yaklaşık 5 bin ton ürün karşılığında 1 trilyon liraya yakın işlem görüldüğünü ifade ederek, "Sanayicilerden Makbuz Senedi uygulamasına daha fazla ilgi göstermelerini istedik" dedi. Kemaloğlu, sanayicilerin de bu talebe olumlu baktıklarını ifade etti.
AB Tarım Müşavirliği'nin 25 üye ülkedeki hububat üretim tahminlerini açıklayan Kemaloğlu, İspanya, Portekiz ve İtalya'da kuraklık nedeniyle üretimin düşeceğini bildirdi. Kemaloğlu'nun verdiği bilgiye göre, makarnalık buğdayda yüzde 8, arpada yüzde 10, mısırda yüzde 6, pirinçte yüzde 19'luk azalma bekleniyor. İsmail Kemaloğlu, özellikle makarnalık buğdaydaki düşüşün Türkiye'yi olumlu etkileyeceğine dikkat çekerek, "Bu ülkeler bizim makarnalık buğday ihracatımızı engelliyordu. Üretimin düşmesi, uluslararası piyasada buğdayımızı daha iyi fiyatlarla satmamızı sağlayacak" diye konuştu.
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu'nun verdiği bilgilere göre bu yıl buğday ve arpada 20 milyon ton civarında rekolte bekleniyor. Ofis günlük 100 bin tonluk alımla 18 Temmuz 2005'e kadar 1 milyon 750 bin ton buğday-arpa aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre alımların 5-6 kat arttığını söyleyen Kemaloğlu, geçen yıl bu tarihe kadar 500 bin tonluk alım yapılırken, bu yıl 1 milyon 750 bin tonluk alım yapıldığını anımsattı. Kemaloğlu, sene sonuna kadar ise alımların 4 milyon ton seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de buğday alanlarının her yıl genişlediğini, özellikle Çukurova'dan sonra pamuk ovası olarak bilinen Aydın Ovası'nda da çiftçilerin buğday ekimine başladığını anlatan Kemaloğlu, "Bütün Türkiye buğday alanı oldu. 20 milyon tonluk rekolte Türkiye için fazla buğday üretimini sürdürmeliyiz, ama diğer ürünlerin aleyhine pariteleri bozmamalıyız" açıklamasında bulundu.
TMO buğday alımını daha rahat yapabilmek için Şekerbank'ı alan Robobank'tan 300 milyon dolar kredi aldı. Bunun 100 milyon doları Ofis kasasına girdi. TMO, önümüzdeki dönemde aynı koşullarda 100 milyon dolarlık bir kredinin daha alınması bekleniyor.
Kemaloğlu, TMO'nun şu ana kadar 410 bin tonluk mısır stokunun 100 bin tonunu sattığını belirtirken, kalan mısırın da uluslararası ihaleyle ihraç edileceğini bildirdi. Mısırda yıl sonuna kadar 4 milyon ton rekolte tahmin edildiğini anlatan Kemaloğlu, "Diğer yandan 2004 yılında 1 milyon ton mısır ithal edilirken, bu yıl sadece 260-270 bin ton ithal edildi. Ayrıca bu yıl Temmuz ayına kadar 850 bin ton un ihraç edildi" dedi.