HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB'den 5 destek 4 uyarı

Avrupa Birliği Komisyonu 14 Ekim’de açıklayacağı “Türkiye İlerleme Raporu”nun ilk taslağını oluşturdu.

NTV’nin ulaştığı taslağa göre, hükümetin Kürt açılımı çalışmaları da rapora girdi. Raporda Hükümet’in ’açılım’ politikası ve Ermenistan’la diyaloğu olumlu bulunurken, basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların sürdürülmesi de eleştiriliyor...
Olumlu adımlar
Taslak raporda, TRT Şeş’in açılması, askeri mahkemelerin yeniden yapılanması, Avrupa Birliği sürecine tam mesai harcayacak olan bir başmüzakerecinin atanması ve Kürt açılımı çabaları hükümetin olumlu adımları olarak sıralanıyor. Raporda, geniş yer ayrılan Kürt açılımının mutlaka içeriğinin doldurulması ve toplumsal bir mutabakat ile uzlaşı sağlanmasının önemine değiniliyor. Bu konudaki çabaların bir an önce somut neticeye ulaşması yönünde çağrıda bulunuluyor. Ermenistan ile Türkiye arasında varılan mutabakat, ilk taslakta yer almıyor. Ancak gelişmeleri memnuniyetle karşılayan Avrupa Komisyonu, bu yöndeki değerlendirmelerini de önümüzdeki günlerde taslağa eklemeye hazırlanıyor.
Eksikler...

Rapor, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum Yönetimine açması için tanınan sürenin sonbaharda sona ermesi açısından özellikle önem taşıyor. Avrupa Komisyonu’nun, hazırladığı taslakta “Türkiye’nin bu konudaki yükümlülüğünü yerine getirmediği” hatırlatılıyor. Ancak Kıbrıs’ta müzakerelerin sürdüğü kaydediliyor ve üye ülkelerden bir talep gelmedikçe, 8 başlığa ek olarak yeni müzakere başlıklarının askıya alınması planlanmıyor. Ayrıca Ruhban Okulu’nun henüz açılmadığına, Patrikhane’nin ekümenik statüsünün tanınmadığına ve diğer dini azınlıkların hakları konusunda sorunlar yaşandığına vurgu yapılıyor.

‘Ağır vergi cezası basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulama’

- İlerleme Raporunda, basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların sürmesi eleştiriliyor. Bu bölümde, Doğan Grubu’na dönük ağır vergi cezaları ima edilerek ”vergi konusunda işletmelerle kamu otoritesi arasında ihtilaf olabileceği, ancak bunun basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik kullanılmaması gerektiği“ şeklindeki ifadelerin yer alacağı kaydedildi.

- Bu bölümde, basın kuruluşlarına yönelik akreditasyon uygulamasının da eleştirildiği belirtiliyor. Resmi kuruluşların böyle bir uygulumayı sürdürmesinin doğru olmadığına ilişkin ifade taslakta yer alıyor. (Akreditasyon Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’nca uygulanıyor)
Cengiz AKTAR: İlerleme olmadı ki...

2009’UN İlerleme Raporu 14 Ekim’de açıklanacak. Raporun ilk taslağı, geçen yılki 88 sayfalık rapordan da cılız olacağı anlaşılıyor. Bu yıl geçtiğimiz dönemde müzakereler ve uyum calışmaları iyice yavaşladı. Dolayısıyla komisyonun raporuna yazacağı pek ilerleme yok. Siyasi konularda rapor 1998’den bu yana olduğu gibi malumu ilam ediyor. Basın özgürlüğü konusu, basın özgürlüğü karşısındaki engeller ve Türkiye’nin kemikleşmiş sorunları raporda yerlerini buluyor. Ancak son günlerdeki özellikle Kürt açılımı gibi olumlu gelişmelerin bir bölümünün raporda yer aldığı görülüyor. Meclis’ten geçen ve askeri personelin askeri meselelerin dışında fikir beyan etmesini cezai ehliyet kapsamına sokan değişiklik, TRT Şeş ve müzakere sistemindeki olumlu değisikliklerin rapora yansıdığı görülüyor. Ermenistan’la Türkiye arasında Nisan ayında varılan ve 2 protokolunun geçen gün açıklandıgı mutabakat 14 Ekim’e kadar rapora büyük ihtimalle girecektir. Bu rapor Ankara ile Brüksel merciileri arasında çok gidip gelecek ve özellikle son dönemdeki siyasi gelişmeler raporda daha kapsamlı yer bulacaktır.

En Çok Aranan Haberler