BRÜKSEL(ANKA)-Avrupa Birliği, çok kalifiye işgücüne olan ihtiyacı karşılamak amacıyla Avrupa'nın dışındaki işçilerin Birlik çapında istihdamını mümkün kılan bir sistem uygulamaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu'nun İçişleri'nden Sorumlu Üyesi Franco Frattini, AB üyesi 27 ülkede geçerli olacak bir "mavi kart" çıkaracağını söyledi.
Franco Frattini, EUobserver ile yaptığı söyleşide AB'nin, doktor, mühendis ve araştırmacılar gibi çok kalifiye işgücüne ihtiyacını karşılamak üzere Avrupalı olmayan kişilere AB üyesi 27 ülkede çalışma olanağını sağlayacak bir "mavi kart" uygulamasını başlatılacağını açıkladı.
Eylül ayında resmen önerileceği belirtilen "mavi kart" sisteminin, Avrupa'yı ABD, Kanada veya Avustralya'dan daha çekici hale getireceğini umduğunu belirten Frattini, bazı koşullarda AB'de dolaşım olasılığının sağlanmasını önereceğini de söyledi.
EUObserver'in verdiği örneğine göre, Belçika'da bir hastanede çalışan Hintli bir doktorun iki yıllık bir aradan sonra yasal bir iş bulması halinde başka bir AB ülkesine taşınabilecek. Bir yılın ardından da diğer bir AB devletine çalışma olanağına da sahip olacak.
"Mavi kart" ayrıca, ülkesine dönen bir uzmanın, dört-beş yıl sonra prosedüre sıfırdan başlamadan yeniden AB'ye giriş yapabilmesini mümkün kılacak.
Böylece, Avrupa Komisyonu, göçmenlerin gerektiğinden fazla AB'de kalmalarını önlenirken kalkınmakta olan ülkelerdeki "beyin göçü" sorununun önünden geçilebileceğine inanıyor.
Franco Frattini, "mavi kart"ın ABD'deki "yeşil kart"tan farklı olarak kalıcı bir kart olmayacağını belirtirken "İhtiyaç duyulan insanların erişimini kolaylaştıran basitleştirilmiş bir prosedürü öneriyorum… Ancak kaç (Avrupalı olmayan) uzmana ihtiyaçlarını olduğunu belirleme işi, üye devletlere ait olacak" dedi.
Avrupa Komisyonu, AB'deki işgücü açığının, 25 milyon Avrupalının emekliliğe ayrılacağı ve nüfusun üçte birinin 65 yaş üzerinde olacağı 2050 yılında had safhaya çıkmış olacağını tahmin ediyor