ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, AB tarafının Kıbrıs konusunun özenle Türkiye'nin adaylık sürecinden ayrılması yönünde olumlu işaretler verdiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Strasbourg ve Brüksel'deki temaslarının ardından yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Gürel, belli başlı sivil toplum örgütleri ile görüştüklerini, 3 Ağustos'ta TBMM'den geçirilen reform paketinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde sıçrama yaratabilecek bir paket olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda yaklaşık 2 yıldır TBMM'nin Türk ulusunun belirgin iradesini kendi siyasal iradesine yansıtarak başardığı reform adımlarını yalnızca AB'yi kendine yaklaştırmadığını, aynı zamanda Türk toplumunun ulusal çıkarlara yaklaştırdığı reformları gerçekleştirmiş olduğunu söyledi.
GÜREL'İN AVRUPALI MUHATAPLARI İLE TEMASLARI Türkiye'nin AB ilişkilerinde önemli bir sıçramayı gerçekleştirdiğini dile getiren Gürel, "Türkiye, bunun gereklerini de AB'nin yerine getireceği umudu hak ediyordu. Dolayısıyla bizim AB'ye yaklaşımımız AB üyelik sürecinde ilerlemeyi hem hak ettiğimizi hem de amaçladığımızı AB tarafına açıklamayı yalnızca hükümetimizle değil, sivil toplum ve basınımızla açıklamayı uygun gördük" dedi.
Bu çerçevede önce Strasbourg'da temaslarda bulunduğunu açıklayan Başbakan Yardımcısı Gürel, "AB parlamentosundaki bütün parlamenterlerle AB-Türkiye ilişkilerinde görüşmeler yapma fırsatını buldum. Onun ardından Brüksel'e geçerek burada da yine AB temsilcileri ile görüştüm. Ayrıca Brüksel'de bizim ilişkilerimizi ilgilendiren konuları görüştüm. Bu görüşmeler son derece yararlı geçti. Bu görüşmeler boyunca kendi görüşlerimizi AB tarafına çok açık bir şekilde yansıtma fırsatını bulduk" diye konuştu.
Türkiye'nin neleri gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin AB ilişkilerinde ilerleme kaydetmek için ne kadar kararlı olduğunu sergilediklerini belirten Gürel, "Bu gelişmeler şunu gösterdi; bizim bu yöndeki çabalarımız devam etmeli. Biz zaten sivil toplum örgütleri ile konumumuzu anlatmalarını teşkil ederken, bir yandan da görüşmelerimize devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York'a gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu çalışmalar devam ederken, AB Dışişleri yetkilileri ile görüşme fırsatı olacağını söyleyen Gürel, konuşmasına şöyle devam etti:
"Onun ardından AB'nin 3 önemli merkezine giderek görüşmeler yapacağım. Sırasıyla İngiltere, Fransa ve Danimarka geliyor. Ondan sonrada bir değerlendirme yapacağız. İnanıyorum ki, AB Türkiye'yi gerektiği gibi ve nesnel ölçülere göre değerlendirecektir. Türkiye AB ilişkilerinde bizim arzu ettiğimiz ilerleme sağlanacaktır".
BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gürel, "Barzani'nin 'sokaklar Türk askerlerine mezar olacak' şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki bir soruya şu şekilde yanıt verdi:
"Ben bu ortamda ilişkileri gerginleştirmenin kime yarar sağlayacağını bilemiyorum. Herhalde kimseye yarar sağlamayacaktır. Dolayısıyla şu zeminde ve Ortadoğu'nun bu kadar beklentilerle dolu olduğu ve karmaşık bir dönemde bizim ilişkileri gerginleştirmemizi kimse beklemiyordur. Biz fazla konuşmayız".
Barzani'nin açıklamalarının şuanda fazla bir karışıklık ortamı yaratmadığını, ancak bir karışıklık ortamı içerisinde seslerini duyurabilmelerinin yolunu arayabileceklerini, ama hiçbir şekilde ilişkilerin gerginleştirilmesinin kimseye yarar sağlamayacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Türkiye'nin uluslararası alandaki ilişkilerinin geliştirilmesi ve dış politikadaki adımları izlerken basının değerlendirmelerini daha ince yapması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti'ni dışarıda temsil edenler her zaman görevlerinin gereği Türkiye'nin hak ve çıkarlarını koruyarak yerine getirirler. Basınımızdaki kimi yazarların aynı özeni göstermeleri beklenmelidir. Çünkü biz kimseyi Türkiye'ye karşı değil, Türkiye'yi başkalarına karşı temsil ediyoruz" dedi.
KIBRIS SORUNU AB tarafı ile yaptığı temaslarda memnuniyet verici bir başka gelişmenin de Kıbrıs konusunda olduğunu belirten Gürel, "AB tarafı, Kıbrıs konusunun özenle Türkiye'nin adaylık sürecinden ayrılması konusunda olumlu işaretler verdi. Özenle bu konuyu bizim adaylık sürecinden ayrı tuttuklarını söyledi. Kıbrıs'a ilişkin kendi tutumundaki yanlış noktalara dikkat çekme fırsatını bulduk. Son zamanlarda üretilen senaryolar bu konuda olumsuz beklentiler yaymak, bu görüşmeleri de olumsuz etkileyebilecek bir tutum olabilir. Konu ile ilgilenen herkes hem AB tarafından umduğumuz gibi hem de diğer taraflardan umduğumuz gibi ne Kıbrıs sorununun çözümünden kendilerini ayırt ederler, ne de Kıbrıs konusunu tehlikeye düşürecek şeyler yapmazlar" diye konuştu.