HABER

AB'den Türkiye'ye gıda güvenlik uyarısı

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye gıda güvenlik uyarısı yapıldı.

Raporda, gıda güvenliğine ilişkin olarak fındık ve incirdeki aflotoksinden, gıda denetçilerinin eğitimine, laboratuar akreditasyonlarının hızlandırılmasından, çikolata, katkı maddeleri ve bal gibi ürünlerin gıda güvenliği mevzuatına kadar bir çok konuda bugüne kadar Türkiye'de yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve bu alanlarda sınırlı düzeyde ilerleme sağlandığı ifade edildi.

Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde önündeki en büyük engel olarak görünen ve AB Müktesebatı'nın yüzde 60'lık kısmını oluşturan tarımsal konular AB İlerleme Raporu'nda açık ve sert bir şekilde dile getirildi. Türkiye'nin Katılımına Yönelik İlerlemeye İlişkin 2004 Yılı Düzenli Raporu'nun Tarım ve Balıkçılıkla İlgili Bölümünde gıda güvenliğine ilişkin bir takım uyarılar yer aldı. Gıda güvenliğine ilişkin olarak, fındıkta ve kuru incirde aşırı aflatoksin ve bazı meyve ve sebzelerdeki sülfit kontaminasyonun önlenmesi amacıyla katkılara ilişkin uygun önlemler alınmasının gerektiği vurgulanan raporda, numune alma ve test prosedürlerinin standardizasyonu alanında hala ilave personel ve eğitim çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Raporda, gıda denetçileri için, HACCP ve İyi İmalat Uygulaması ilkelerine ilişkin bazı eğitim kursları düzenlenmesine rağmen, hala denetim tekniklerine ilişkin ileri eğitimlerin verilmesi gerektiği belirtilerek, gıda mevzuatının AB müktesebatı ile uyumlaştırılması ve uygulanmasına yönelik çabaların devam etmesi konusunda uyarılarda bulunuldu. Gıda ve Yemler için Hızlı Alarm Sisteminin gerektiği şekilde izlenebilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki merkezi ile il müdürlükleri arasında bir bilgisayar ağı yoluyla veri değişimi sağlanması ve yakın işbirliği kurulmasını şart koşan raporda, laboratuvarların akreditasyonu hızlandırılmasının önemine değinildi. Özellikle laboratuarların ışınlama tesislerinin iyileştirilmesi ve bu konudaki mevzuatın AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, ışınlanmış gıdaların analizlerinin mevzuatta belirtildiği şekilde yapılması istendi. Raporda, ayrıca gıda maddelerinin piyasaya çıkmadan önce onay verilmesine ilişkin mevcut uygulamaların ayrıştırılması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, gıda güvenliği ve gıda maddeleri mevzuatı ile ilgili olarak özellikle çikolata ve çikolata ürünleri, gıda katkıları ve bal için gıda güvenliği mevzuatının kabulüne ilişkin ilerlemenin sınırlı düzeyde kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, genetik olarak değiştirilmiş gıdalar için analiz metotlarının oluşturulduğu ve bir laboratuarda uygulandığı belirtildi.

En Çok Aranan Haberler