50 santimetreden başlayıp 3 metreye kadar uzayan boyu yetiştiği yerlere göre değişiklik gösterebilir. Abdestbozan diğer adı pimpinella saxisfrage olarak da bilinir. Bu, otun Latince adıdır. Kırmızı, beyaz ve yeşil renklerde güzel kokulu çiçek açan bu bitki oldukça faydalıdır. Şifalı bitkiler üzerine araştırmalar yapan bilim adamlarının araştırma konuları arasında da yer almıştır. Gıda sektöründe, boya sanayiinde ve bitkisel tedavilerde kullanılır. Yaz aylarında açan, küçük beyaz ve sarı çiçek demetlerinden oluşan bir bitkidir. Çiçeklerinden tohum alınarak ya da kökünden alınıp başka yerlere ekilerek çoğaltılabilir. Kökleri bergapten, pimpinellin ve sphondin bileşimlerinden oluşur.
Abdestbozan otu nerede yetişir sorusunun cevabı oldukça geniştir. Dünyanın birçok yerinde yetişir ancak genellikle nemli iklime sahip bölgelerde görebiliriz. Ülkemizde ise en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetişir. Abdestbozan otuna özellikle rutubetin çok olduğu yerlerde, çayırlarda, yol kenarlarında ve yüksek rakımlı bölgelerde rastlamak mümkündür.
İnsan metabolizması üzerinde, yapay ilaçlardan çok yapısı bozulmamış doğal ürünlerin faydası daha fazladır. Abdestbozan otu da doğada yetişen şifalı bitkiler arasındadır. Yapısında bulunan kimyasal bileşenlerle insan metabolizmasının neredeyse her bölgesine ayrı ayrı fayda sağlar.
Yemek yerken veya bir şeyler içerken ağızdan yutulan hava ve yenilen besinlerin bağırsaklarda bakterilerle parçalanması sonucu gaz meydana gelir. Vücutta oluşan gaz kolaylıkla dışarı atılabildiği zaman rahatsızlık vermez ancak tam tersi bir durum söz konusu olduğunda gaz sancısı yaşanır. Gazın dışarı atılmasına yardımcı olan doğal tedavi yöntemleri arasında abdestbozan otu da yer alıyor. Bağırsaklarda oluşan gazı giderir ve sancı çekilmesini önler.
İdrar yolu rahatsızlıklarının başında iltihap ve enfeksiyon gelir. Sık idrara çıkma, idrarda yanma, karın ağrısı gibi şikayetleri olan kişilerin idrar yollarıyla alakalı bir problemi olabilir. Gün içerisinde bol bol su içmek bu tür hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Abdestbozan otu da idrar yolları problemlerinde fayda sağlayan doğal bir besindir. Yaprakları ve köklerinden elde edilen çayın tüketilmesi idrar yollarının temizlenmesinde ve kötü bakterilerin yok olmasında etkilidir.
Boğaz ağrıları üşütme, enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı oluşur. Bu şikayetlerden dolayı doktora gidildiğinde ise genelde antibiyotik reçete edilir ancak antibiyotiğin faydası kadar zararının da olduğunu bilmekte fayda var. Doğal bir antibiyotik olan abdestbozan otunun çayı gargara şeklinde kullanıldığında hem boğaz ağrılarına iyi gelir hem de antibiyotik hapların bağışıklık sisteminde bırakacağı zararlı etkilerden korur. Ses kısıklığını düzeltir ve boğaz şişkinliğine fayda sağlar.
Vücuttaki ateş düşürülemediği zaman havale gibi sorunlara yol açabilir. Pek çok insan ateşi olduğunda telaşlanır. Ilık su ile banyo, ateş düşürücü ilaçlar bile bazen ateşi düşürmez. Ateşinizi doğal yöntemlerle düşürmek istiyorsanız evinizde abdestbozan otu bulundurmayı unutmayın. Ateş düşürücü özelliği sayesinde halk arasında doğal aspirin olarak bilinir.
Dişlerdeki zararlı bakteriler diş yapısının zayıflamasına ve diş ağrısına neden olur. Hap içmek veya gargara yapmak çoğu zaman ağrıyı geçirmez. Diş ağrısını kesmenin en doğal ve etkili yöntemlerinden biri abdestbozan otudur. Kökleri güzelce yıkanıp çiğnendiğinde diş ağrısının dinmesine yardımcı olur.
Balgamlı öksürük çeşitli solunum yolu problemlerinden biridir. Genelde sigara içen kişilerde görülür. Balgamlı öksürüğe iyi gelen birçok şifalı bitki vardır. Yaprakları kaynatılarak içilen şifalı otlar arasında abdestbozan otu da yer alır. Acı bir tada sahip olsa da öksürüğe oldukça iyi gelir. Öksürüğün ilerlemesini önler ve balgam söktürür.
Güneş ışınlarının cilde dik açıyla gelmesi, cildin güneş gören bölgelerini daha fazla etkiler ve lekelenmelere yol açar. Güneşe maruz kalmakla oluşan bu lekelere çil denir ve genelde açık tenli insanlarda görülür. Büyüdükçe azalır ancak yıllarca doğal bir şekilde azalmalarını beklemek yerine abdestbozan otu yardımı ile çillerinizi temizleyebilirsiniz.
Burun, yapısı gereği çok fazla kılcal damar barındırır. Burna gelen darbeler, sıcak hava ve zararlı güneş ışınları gibi farklı nedenlerden dolayı kılcal damarların fazla olduğu bölgelerde kanama meydana gelir. Sık sık burun kanaması şikayetiniz varsa abdestbozan otu kullanabilirsiniz. Bu bitkinin çayını düzenli olarak tükettiğinizde kanama sıklığı azalır ve zaman geçtikçe bu konuda bir şikayetiniz kalmaz.
Anne sütü bebeğin gelişiminde çok etkilidir. Bu nedenle sütün artması ve kesilmemesi için birçok yöntem denenir. Bu doğal yöntemlerden biri de abdestbozan otudur. Abdestbozan otunu çay şeklinde tüketmek, sütünüzü artırır ve dirençli olmanızı sağlar.
Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri midedir. Tüketilen yiyeceklerin sindirilmesinde önemli rol oynar ancak çoğu insan sindirim sırasında mide yanması, ekşime gibi sorunlar yaşar. Bu tarz mide rahatsızlıklarını yaşayanlar abdestbozan otu çayını düzenli olarak kullanabilirler. Bu bitki, ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve mideyi güçlendirir.
Abdest bozan otu tadı acı olan bir bitki olduğu için ağızda çiğneyerek tüketilmez. Genelde çayı yapılıp içilir. Abdestbozan otu çayını kolaylıkla evde yapabilirsiniz. Öncelikle bir demlik su kaynatın, su kaynadıktan sonra içine abdestbozan otundan birkaç parça içine atın ve 5-6 dakika daha kaynatmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve çayın demlenmesini bekleyin. Tadı acı olduğu için içine bal ilave ederek çayınızı tatlandırabilirsiniz. Bitkinin kökünden yapılan bu çayı birer saat arayla günde 12 çay kaşığı içebilirsiniz.
Ses kısıklığı için de abdestbozan otu toz haline getirilip balla karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca Haziran ve Ekim ayları arasında toplanılan bitki, güneş görmeyen bir odada kurutulduktan sonra baharat olarak da kullanılabilir.