HABER

ABD'li askerler istenmiyor

80 bin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerinin Diyarbakır'a konuşlanacağı iddiaları, esnaf ve vatandaşları memnun etmedi. Diyarbakırlı vatandaşlar, "İnsanlar ölürken, ekonomimizin düzelmesini düşünemeyiz" dediler.

ABD'li askerler istenmiyor

ABD'nin muhtemel Irak operasyonu nedeniyle 80 bin askerini 5 yıl boyunca Diyarbakır'a konuşlandıracağı söylentileri vatandaşların tepkisine neden oldu. Diyarbakırlı esnaflar, ABD askerlerini istemediklerini ifade ederek, "Askerlerin gelmesi ekonomiyi canlandırabilir. Ama, biz savaş ve ABD askerlerini istemiyoruz. Başka insanlar savaşta ölürken, biz ekonominin düzelmesini düşünemeyiz. Ayrıca, ABD gelip başımızın ucundaki Müslüman kardeşlerimizi vuracak. Gelmelerini istemiyoruz. Gelmeleri çok büyük bir ekonomik yük getirir. Daha önce Diyarbakır'da bulunan hava üssünün kent ekonomisine büyük katkısı vardı. Fakat bu, 80 bin ABD'li askerin gelmesini istemek anlamında anlaşılmamalı. Burada ekmeğini, suyunu alamayan çok işsiz insan var. Askerler gelmez ve Irak'a da ambargo konulmayıp, sınır kapıları açılırsa çok daha iyi olur" dediler.

Bazı vatandaşlar ise 80 bin askerin Diyarbakır'da konuşlanmasının ekonomiye büyük katkısı olacağını belirterek, "ABD askerlerinin gelmesinin ekonomik açıdan Türkiye'ye faydası olacaksa gelsinler. Ancak, biz savaş istemiyoruz. Daha önce burada NATO vardı. Şimdi de 80 bin askerin bölgeye yerleşmesi, bölgede ekonominin biraz canlanacağı anlamına gelir" dediler.

İŞADAMLARININ TEPKİSİ Diyarbakır Genç İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Behcet Balık, ABD'nin üsleri kullanma ve 80 bin askeri Güneydoğu'da konuşlandırmak istemesinin fiilen savaşa girmek anlamına geldiğini ifade ederek, "Bölge insanı savaşın ne denli yıkımlara yol açacağını iyi biliyor. Huzur ve güven ortamı yeni yeni oluşurken, üslerimizi kullandırmak ve bölgede asker konuşlandırmak insanlarımızı yeniden tedirgin etmektedir. Oluşan tedirginlik normalleşen sosyal hayatı etkileyecek ve bu durum OHAL'in fiilen devam etmesine neden olacaktır. Daha önceki yıllarda Silopi'de konuşlandırılan ve bölgedeki faaliyetleri kontrol edilemeyen Çekiç Güç'ün çıkarılması problem olmuştu. Şimdi konuşlandırılmak istenen ABD askeri gücünün sadece Irak savaşı için çok fazla olduğu ortadadır. 80 bin kişilik askeri gücün tüm bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit edecek boyuttadır. Hareket kapasitesi ve teknik imkanı oldukça geniştir. Bu askerlerin ekonomiye getireceği katkı bir yana, bizler gelmelerini istemiyoruz. Getireceği yararların kısa vadeli olacağını düşünüyoruz. ABD askerinin gelmesi, Irak tarafından hedef olarak seçilmemize neden olabilecektir" dedi.
ABD askerlerinin kalacakları 5 yıl içinde çok ciddi anlamda ekonomik kalkınmışlığa faydalarının olmayacağını belirten Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Şeyhmus Akbaş ise, "Ancak bizim için çok önemli olan onların burada 5 yıl kalması değil, bir an önce Irak'taki belirsizliğin sona ermesidir. Yoksa bize 5 veya 10 yıl kalmaları ekonomik olarak bir fayda sağlamayacak. Bunu çok iyi biliyoruz. Bu savaş belirsizliğinin bir an önce bitmesi ülkenin ve bölgenin yararına olacaktır" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler