HABER

ABD'li gözüyle ABD basını

MERSİN (İHA) - ABD Büyükelçiliği sözcüsü Kathryn Scholow, toplumu bilgilendirmek gibi önemli bir rol üstlenen gazetecilerin hükümeti takip etmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği "ABD'de Basın" konulu söyleşiye katılan Scholow, Dışişleri Bakanlığı'na katılmadan önce basınla ilgili çalışmalarda yer aldığını ve aile planlaması konusunda lobici olarak görev yaptığını belirtti. Ağırlıklı olarak soru-cevap şeklinde geçen söyleşide, 4 aydır Türkiye'de bulunduğunu ve gazetecilikte uzman olmadığını ifade eden Scholow, ancak 20 yıllık deneyimlerinde demokratik bir sistemde gazeteciliğin ne kadar önemli olduğunu öğrendiğini kaydetti. Toplumda gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirme gibi önemli bir rolü olduğunu dile getiren Scholow, ABD'deki gazetecilerin Pentagon ve Watergate gibi iki önemli skandalı ortaya çıkardığını söyledi. Bu iki olayın, ABD'de gazeteciliğin dönüm noktası olduğuna işaret eden Scholow, "Tayland'da bir darbe oldu. Burada liberal gazeteciler 5 yıldır, araştırmacı bir gazetecilik örneği sergileyerek Başbakan'ın oğlunun 1 milyar dolarlık usulsüzlüğünü ortaya çıkardı. Tayland için bu bir dönüm noktasıdır. Ancak, bu sorunu demokratik bir yolla çözemediler ve darbe yaptılar. Biz darbeleri desteklemiyoruz. Gazetecilerin hükümeti takip etmesi çok önemli" dedi.
ABD'de medyanın daha konsantre bir yapıya dönüşmesi nedeniyle vatandaşların alternatif bir medya sistemine ihtiyaç duyup duymadığı yolundaki bir soruyu yanıtlayan Scholow, ABD'de medyanın daha az çeşitliliğe gittiğini, alternatif medya olarak da internet ve web tabanlı gazetelerin önem kazandığını, ayrıca basında çeşitlilik ile çok sesliliği aradıklarını vurguladı.

Türkiye'deki gazetelerin, gelen hükümetlere göre politika izlediğini söyleyen bir öğrencinin "ABD'de medya hükümete göre politika izliyor mu?" sorusu üzerine Scholow, "ABD'deki model, Türkiye'deki modele doğru gidiyor. Bu iyi bir şey değil. İş dünyası yöneticileri ile gazetecilerin arasındaki savaşı düşünürsek, iş dünyası yöneticileri kazanıyor" yanıtını verdi.

Scholow, ABD'nin Irak harekatı konusunda sorulan bir soru üzerine, Irak savaşına doğru gidişatta ABD medyasının hükümetin söylediklerini kabul ettiğini kaydetti. Medyanın hükümetin söylediklerini daha fazla araştırarak rapor etmediğini ifade eden Scholow, bu nedenle ABD'de bazı gazetecilere ciddi eleştiriler yöneltildiğini dile getirdi. Scholow, 11 Eylül saldırılarında medyanın tutumu yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"11 Eylül, ABD için çok ciddi bir deneyim oldu. Biz kendi topraklarımızda böyle bir saldırıyı 100 yıl boyunca görmedik. Bu olay bizde yara açtı. ABD'nin düşüncesini ciddi bir biçimde değiştirdi. Medyamızı da etkiledi. Medya bu olaydan sonra 2-3 yıl yönetimi eleştirmedi. Çünkü kendilerini vatan haini gibi görebilmeleri söz konusuydu."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler