HABER

ABD'nin Irak çıkmazı

ABD'nin Irak'a, uzun vadeli sonuçları olan stratejik bir saldırı yerine, radar istasyonlarına, Bağdat ve civarındaki komuta merkezlerine saldırı gerçekleştirmesinin daha güçlü ihtimal olduğu savunuluyor.

ABD'nin Irak çıkmazı

Siyasi gözlemciler, Irak'a yönelik operasyon senaryolarına yenilerinin eklendiği şu günlerde, Washington yönetiminin bir açmazla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Gözlemcilere göre, ABD eğer Irak'a karşı bir operasyon düzenlerse, bunun Arap dünyasında meydana getireceği etki, kendisine karşı düşmanlığın ve terörist faaliyetlerin artmasına sebep olabilir. Bunun da ötesinde ABD'nin, İsrail-Filistin ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde Arap kamuoyunu karşısına daha fazla almak istememesi makul bir sebep. Ancak Irak'a karşılık vermemesi durumunda ise ABD'nin Saddam Hüseyin konusunda etkinliğinin azaldığı imajı güçlenecek. Bu özellikle, ABDli karar alıcıları aktif davranmaya itecek.

"ABD, STRATEJİK SALDIRI PLANLAMIYOR" ABD dış politikasında, askeri güce başvurmanın bir politik araç olarak kullanıldığına dikkati çeken siyasi gözlemciler, "Bu sebeple, Irak'a karşı kısa vadede bir saldırı düzenlenmesi kuvvetle muhtemeldir. Görünen odur ki, ABD, Irak'a uzun vadeli sonuçları olan stratejik bir saldırı planlamamaktadır. Bunun yerine, saldırının, daha önce 2001 yılı şubat ayında olduğu gibi radar istasyonlarına, Bağdat ve civarındaki komuta merkezlerine gerçekleşmesi, diğer ihtimallere göre daha güçlüdür" görüşünde birleşiyor.

ABD'nin şu anda Körfez'de bulundurduğu 5. Filo'yla, Kuveyt ve Suudi Arabistan'daki üslerdeki uçaklarıyla bu tür bir saldırıyı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu ifade eden gözlemciler, ayrıca, şu anda görev değişimi sebebiyle Basra Körfezi'nde bulunan 6. Filo'ya ait Enterprise adlı uçak gemisinin de gelmesiyle, ABD'nin operasyon yeteneğinin arttığını bildiriyor.
Bu noktada ABD'nin, eğer, yukarıda bahsedilen çapta bir saldırı gerçekleştirmeyi planlıyorsa, bunu kısa süre içinde gerçekleştirmesinin şaşırtıcı olmaması gerektiğini kaydeden siyasi gözlemciler, ancak ABD donanmasındaki hareketliliğin izlenmesinin, Irak'a karşı girişilecek saldırının boyutları hakkında daha fazla ipucu sağlayabileceğini vurguluyor.

"BÜYÜK HAREKATA GEREK YOK"
Daha çok sayıda güdümlü füze atabilen destroyer ve kruvazör ile en azından bir uçak gemisinin daha bölgeye gelmesinin, operasyonun kapsamının büyüyeceği anlamına gelebileceğini belirten gözlemciler, "Ancak bu saldırının hedefleri açısından bu kadar büyük bir harekata gerek yoktur. Çünkü muhtemel operasyonun hedefi, Irak'ın hava savunma yeteneğini azaltmak (son gelişmelerle kurulan sistemin tam anlamıyla ortadan kaldırılması çok zor görünmektedir) ve hepsinden önemlisi ABD'nin bölge politikalarında etkinliğini kaybetmediğini ve kontrolü elinde tuttuğunu göstermek istemesidir" diyorlar.

En Çok Aranan Haberler